Podcast: de ontrafeling van de Amerikaanse Republikeinen 

De Republikeinse partij in de VS lijkt op drift. De conservatieve partij is de partij geworden van haat, woede, rancune, isolationisme, pessimisme, nihilisme en paranoia. Velen wijzen met de vinger naar Donald Trump. Maar de normveranderingen bij de Republikeinen begonnen al een kwarteeuw eerder. De Republikeinse partij lijkt al een hele tijd bijzonder weinig interesse te koesteren voor besturen en regeren. De klemtoon ligt veeleer op sabotage en de terugkeer van Amerika naar een ander, lang vervlogen tijdperk. Extremisme is mainstream geworden. Hoe komt dat? Waar is het begonnen? Luistert u mee naar deze podcast van Amerika-correspondent Björn Soenens. Hij duikt in de geschiedenis van de Grand Old Party. Maak kennis met politici die de politieke normen en waarden van Amerika ingrijpend dooreen hebben geschud. 

Wat is er met de Republikeinse partij gebeurd? En waar en wanneer is het gebeurd? Bij de verkiezing van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden was de chaos en ruzie voor de hele wereld  dagenlang zichtbaar. Ook de bestorming van het Capitool was het resultaat van een lange evolutie. Het was in feite een poging tot staatsgreep. 

Dat is de stellige overtuiging van Washington Post-commentaarschrijver Dana Milbank in zijn boek The Destructionists (2022). Ja, schrijft hij, de gebeurtenissen schokten de natie. Een nuchtere blik op de geschiedenis had evenwel de schok kunnen milderen, aldus Milbank. De opstand broeide al een kwarteeuw éérder, eveneens aan de westkant van het Capitool.

Op 27 september 1994 kwamen ruim 300 Republikeinen, Congresleden en Congreskandidaten, samen op de plek waar vele jaren later de opstandelingen van Trump het Capitool zouden bestormen.

Wilt u horen wat er toen gebeurde? Luistert u dan mee naar deze nieuwe aflevering (37) van de VRT NWS-podcastreeks "Björn in the USA". De klankresearch en montage zijn van Daan Wallis.

Meest gelezen