Hackersbende haalt "Antwerpen" van website: "Ofwel lopen onderhandelingen volop, ofwel heeft de stad betaald"

De hackersbende Play vermeldt Antwerpen niet langer als één van de organisaties die ze gehackt heeft. Wat dit betekent, is nog onduidelijk. Maar volgens expert Geert Baudewijns van bedrijf Secutec kan het zijn dat er ofwel onderhandelingen lopen ofwel dat er een overeenkomst is en dus mogelijk ook een betaling is gebeurd.  

De stad Antwerpen werd anderhalve week geleden slachtoffer van een grote cyberaanval waardoor heel wat stadsdiensten nu stilliggen. Een afspraak maken bij de stad verloopt niet altijd even vlot, en ook de musea, het onderwijs en bibliotheken ondervinden hinder. 

Het hackerscollectief Play eiste kort daarop op zijn website op het darkweb (red.: een verborgen plek op het internet die de meesten enkel raadplegen met een speciale anonieme browser) de aanval op de Antwerpse computersystemen op, met de mededeling dat de stad tot 19 december heeft om losgeld te betalen. Dan pas zouden alle data opnieuw vrijgegeven worden. Zo niet, dreigt de bende alle persoonlijke data te dumpen op het internet, goed voor meer dan 500 gigabyte aan gegevens over de stad en haar inwoners. 

Losgeld of onderhandelingen?

Dat de stad nu niet meer vermeld wordt op de website van Play, zoals Gazet Van Antwerpen opmerkte, kan volgens expert Geert Baudewijns van bedrijf Secutec maar twee zaken betekenen: "Ofwel lopen de onderhandelingen volop. Ofwel heeft de stad betaald. Ik ben zelf niet betrokken bij de onderhandelingen, maar ik kan er wel over vertellen vanuit mijn ervaring als onderhandelaar."

Soms loopt het losgeld dat een bedrijf moet betalen op tot 10 procent van de omzet. "Maar voor gemeenten of steden, kan dat helemaal anders zijn. Daar kan ik dus eigenlijk weinig over zeggen."

"Play is geen onbekende speler in het wereldje", weet ook VRT NWS-journalist Tim Verheyden. "Ze zijn verantwoordelijk voor grote cyberaanvallen in de VS, Canada, Bulgarije, Zwitserland en nu dus ook voor de aanval op de stad Antwerpen." De stad heeft voorlopig nog niet gereageerd. 

Meest gelezen