Magazijnmedewerkers vinden en opleiden met een game: "Zo bereiken we anderstaligen en laagopgeleiden"

Het kenniscentrum Logistiek in Berchem, VIL, wil twee "serieuze games" ontwikkelen om openstaande vacatures in de logistiek in te vullen zoals magazijnmedewerker. Via zo'n game waarin weinig taal wordt gebruikt, kunnen kandidaten die anderstalig zijn of laagopgeleid, aantonen dat ze geschikt zijn voor de job. De games kunnen door bedrijven ook gebruikt worden om mensen op de werkvloer op te leiden. 

Om logistieke werkkrachten aan te trekken, zoals magazijnmedewerkers of heftruckchauffeurs, gaat het VIL in Berchem twee games ontwikkelen. Daarin wordt relatief weinig taal gebruikt, en zijn ze dus geschikt voor anderstaligen. "Je moet ook geen computerkennis hebben," vertelt projectleider Dirk Jocquet, "de kandidaten kunnen gewoon dingen aanduiden op een touchscreen. Ze lopen bijvoorbeeld virtueel door een magazijn, en moeten allerlei problemen oplossen. Het is heel beeldend allemaal."

Eigen game voor bedrijven

Er komt ook een platform waar bedrijven materiaal vinden om hun eigen game te ontwikkelen, op maat van hun bedrijf. Zo kunnen ze ook mensen opleiden op de werkvloer. Via de VDAB en interimkantoren worden de games aangeboden aan werkwilligen in de hoop om zo geschikte kandidaten op het spoor te komen. 

Zestien bedrijven doen mee

Er doen al 16 bedrijven mee aan het project, de Provincie Antwerpen, ASAP Interim, Barry Callebaut, Carglass, Colruyt Group (Solucious), Coolblue, Deny Logistics, DSV Solutions, Easy Systems, Honda Motor Europe Logistics, IKEA Distribution Benelux Genk, Kraanbedrijf Buermans, Scania Parts, VDAB, Vervoer en Opslag VPD, Vintra 

 

 

Meest gelezen