Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Vrijwilligers gezocht om patiënt te spelen voor verpleegkundigen in opleiding in Antwerpen

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen zoekt vrijwilligers voor de opleiding HBO5 Verpleegkunde in het Stuivenbergziekenhuis. Het is de bedoeling dat ze patiënten spelen in de lessen communicatie. De "gastacteurs" hoeven geen voorkennis te hebben of een bepaald diploma. "Dat maakt het net echter."

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen is op zoek naar vrijwilligers om patiënt te spelen tegenover toekomstige verpleegkundigen. Ze zullen ingezet worden tijdens de lessen communicatie in de opleiding HBO5 Verpleegkunde in het Stuivenbergziekenhuis. "We willen die lessen veel echter doen lijken voor de studenten", zegt Ilse Wils, leerkracht communicatie en studentenbegeleider. "Je kan alleen maar leren communiceren door het te doen. Maar als ze met elkaar oefenen voelt het nep aan en zo werkt het niet goed. In het verleden konden we al eens een beroep doen op gepensioneerde collega's en dat gaf echt een boost aan de lessen. Maar sinds corona zijn die afgehaakt." 

In het verleden konden we een beroep doen op gepensioneerde collega's en dat gaf een boost aan de lessen

Inge Wils, leerkracht Communicatie

De school wil ze nu ook in alle jaren van de opleiding inzetten in de lessen communicatie. Ze hopen daarom op een groep van een 12-tal "acteurs". Die zullen verschillende rollen en situaties voorgesteld krijgen. "In het eerste jaar gaat dat bijvoorbeeld om een bejaarde die naar een woonzorgcentrum gaat. In het laatste jaar kan het iemand zijn die slecht nieuws kreeg, bijvoorbeeld een kankerdiagnose. Het is wel de bedoeling dat de acteurs zich comfortabel voelen in de rol die ze moeten spelen."

Geen voorkennis nodig

De inzet zal ongeveer 2 keer 2 uur per maand zijn. "We hopen dat de vrijwilligers er ook plezier aan beleven om de studenten en elkaar te leren kennen. Ze hoeven ook helemaal geen medische kennis te hebben. Dat hebben patiënten ook niet. Iemand die voorkennis heeft, gaat ook minder vragen stellen. Wij helpen hen om in hun rol te kruipen."

Wie meer informatie wil, kan die vinden op de website Giveaday.be voor vrijwilligerswerk.

Meest gelezen