Alexander Rybak won voor Noorwegen het Songfestival in 2009

Eurosong strikt (inter)nationale toppers voor vakjury: oud-winnaar Alexander Rybak en Laura Tesoro bepalen mee wie naar het Songfestival gaat

De vakjury bij Eurosong, de preselectie voor het Eurovisiesongfestival, zal bestaan uit enkele grote namen uit de Songfestivalwereld. Onder meer Alexander Rybak (die het Songfestival in 2009 won voor Noorwegen) en de Nederlandse Nikkie de Jager (die de liedjeswedstrijd in 2021 presenteerde) zorgen voor een internationale toets. 

Op zaterdag 14 januari wordt in een liveshow op Eén bepaald wie ons land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in mei. Niet alleen het publiek beslist (via televoting), ook een vakjury krijgt een stem.

Vier juryleden zullen we tijdens de show zelf te zien en te horen krijgen. Onder hen Alexander Rybak, de jongen die in 2009 met zijn viool de harten van heel Europa veroverde en met een gigantische score de overwinning voor Noorwegen binnenhaalde. "Ik vind het erg leuk om het nieuwe jaar te starten met het ontdekken van nieuwe muziek. Ik weet dat België veel muzikaal talent heeft. Ik heb veel Belgische fans die mij volgen op Tiktok en Instagram. Het is heel fijn om jullie te bezoeken", laat Rybak weten.

BEKIJK - Alexander Rybak won met "Fairytale" het Eurovisiesongfestival editie 2009:

Vanuit Nederland krijgen we het bezoek van Nikkie de Jager. Ze heeft een eigen YouTube-kanaal, met zo’n 14 miljoen volgers, waarop ze lifestyle- en make-up video’s post. Nikkie werkte al samen met grote sterren als Kim Kardashian, Lady Gaga en Katy Perry en was een van de presentatoren van het Eurovisiesongfestival van 2021 in Rotterdam.

"Dat ik al eens Eurovision mocht presenteren was al een droom die uitkwam. Maar dat ik nu mee mag bepalen wie België gaat vertegenwoordigen, vind ik net zo'n groot feestje", reageert ze.

BEKIJK - Nikkie de Jager sprak in 2021 met onze Songfestivalinzending Hooverphonic:

Eurosong winnen, daar heeft Laura Tesoro ervaring mee. In 2016 won ze de Vlaamse preselecties met het lied "What's the pressure" én ze kon ook mooi scoren op het Songfestival zelf, wat voor Eurosong-laureaten in het verleden vaker niet dan wel het geval is geweest. Met jureren heeft ze ook ervaring, want Laura heeft al een paar keer in de jurystoelen van "The voice van Vlaanderen" plaatsgenomen.

BEKIJK - In 2016 haalde Laura Tesoro voor ons land een mooie tiende plaats op het Songfestival:

Jérémie Makiese verdedigde vorig jaar de Belgische driekleur op het Eurovisiesongfestival in Turijn. Met "Miss You" kon hij zich kwalificeren voor de finale en daar eindigde hij uiteindelijk op een 19e plaats. Met die ervaring vers in het geheugen, lijkt ook hij een geschikt jurylid.

"Het is een eer dat ik dit jaar samen met Vlaanderen mag bepalen wie mij zal opvolgen als Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Ik hou zelf van allerlei verschillende muziekstijlen en dat is exact wat Eurosong 2023 zal brengen: de songs van de kandidaten zijn heel uiteenlopend qua genres. Ik kan niet wachten om te zien hoe ze hun nummer live zullen brengen op het grote Eurosong-podium", reageert Jérémie.

BEKIJK - Jérémie Makiese in de finale van het Eurovisiesongfestival 2022:

De volledige vakjury bestaat uit 15 leden. Naast de vier bovenstaande namen, maken Laura Govaerts (MNM), Ann Reymen (Radio2), Korneel De Clercq (Radio 1), Thibault Christiaensen (StuBru), Francisco Schuster (#LikeMe), Leslie Cable (Delegatieleider voor RTBF op het Eurovisiesongfestival), Jasper Van Biesen (auteur "65 jaar België op het Songfestival")Stephan Monsieur (voorzitter OGAE, de officiële fanclub van het Songfestival), André Vermeulen (journalist en Songfestivalspecialist), Els Germonpré (muziekcoördinator Eén) en Manu Lammens (muziekverantwoordelijke MNM) deel uit van de jury. Zij volgen de liveshow op de voet vanuit de backstage.

Eurosong 2023: van maandag 9 januari een week lang om 19.40 uur op Eén en VRT MAX.  De liveshow op 14 januari vindt - met publiek - plaats in Paleis 12, in Brussel en wordt uitgezonden op Eén en via VRT MAX

Meest gelezen