Er is een nieuwe nieuwsombudsman bij VRT NWS: dit kan je van hem verwachten

VRT NWS heeft sinds 1 januari een opvolger voor nieuwsombudsman Tim Pauwels. Bert Lauwers stelt zich even aan u voor.

ombudsman
Bert Lauwers

Dag kijker, luisteraar en lezer,

Ik ben het dus geworden. U kent mijn stem misschien nog van het radionieuws dat ik jaren geleden fulltime heb gepresenteerd. De tijd gaat snel, intussen draaide ik ook al een hele tijd mee bij Tim in het nieuwsombudsteam. Ik geef u mee dat ik even heb moeten nadenken om hem op te volgen, want Tim laat grote schoenen na. Bovendien is dit geen makkelijke job, maar ik neem de uitdaging graag aan. 

Bewaker van de journalistieke deontologie

Journalisten hebben een deontologie. Het gaat dan bijvoorbeeld om onpartijdig berichten. VRT NWS heeft een eigen redactiestatuut. Daarnaast is er ook nog de Code van de Raad voor de Journalistiek. Dat is dus geen specifieke Code van VRT NWS, ze geldt ook voor andere media. De nieuwsombudsman van VRT NWS waakt over die deontologie, maar hij doet dat niet alleen. Er is ook de Deontologische Adviesraad, met verkozen leden van de redactie zelf. Belangrijk, de nieuwsombudsman spreekt zich uitsluitend uit over de berichtgeving van VRT NWS. Hij is niet bevoegd voor andere programma’s van VRT. Over de muziekkeuze op pakweg Stubru of MNM heb ik dus niks te zeggen. Daarvoor moet u bij de Klantendienst van VRT zijn. 

“Bent u écht onafhankelijk beste Nieuwsombudsman?”

Goeie vraag. De nieuwsombudsman van VRT NWS zit rechtstreeks onder de vleugels van de gedelegeerd bestuurder van de VRT, hij zit dus niet onder de hoofdredactie. Hij kan en mag het dus oneens zijn met die hoofdredactie. De nieuwsombudsman krijgt het vertrouwen van de Deontologische Adviesraad, maar die kan dat vertrouwen ook opzeggen. Dat ligt anders in Nederland. De functie van ombudsman voor de publieke omroepen is daar verankerd in de wet. 

Luisterend oor

De voorbije jaren heb ik gemerkt dat de berichtgeving echt wel beter kan worden door te luisteren naar wat mediagebruikers te zeggen hebben. Een nieuwsombudsman staat tussen publiek en redactie, als luisterend oor. Geregeld is hij ook bemiddelaar, en ja, soms ook wel een beetje psycholoog. Hoe het ook zij, een redactie kan vandaag niet meer zonder interactie met het publiek. Die interactie is het vierde medium geworden, naast TV, radio en online. Ik blijf erg benieuwd naar uw mening over de berichtgeving van VRT NWS. De medewerkers in dit kleine team en ikzelf lezen met aandacht alle mails. Vaak krijgt u van ons een persoonlijk antwoord, soms ook niet. We wensen u alvast alle goeds toe in 2023, ondanks deze turbulente nieuwstijden.

Meest gelezen