Afvalwater uit Chinees vliegtuig getest op corona: "Licht positief, zoeken naar mogelijke coronavarianten wordt moeilijk"

Het afvalwater uit de toiletten van een vlucht uit China blijkt positief op corona, maar het bevat niet zoveel virus als verwacht. Dat blijkt uit een eerste labtest in ons land. Het ontdekken van mogelijke varianten van het coronavirus zal voorlopig niet zo makkelijk zijn. Overigens is dit eerste staal wellicht niet representatief voor de vlucht, maar er wordt gehoopt op betere stalen de komende dagen. België wil inzetten op de testen omdat het coronavirus momenteel hevig woedt in China, en is vooral beducht voor (mogelijke) nieuwe Chinese varianten. 

Vandaag is voor het eerst afvalwater onderzocht van een vliegtuig dat uit China kwam en geland is op Brussels Airport. België wil zulke testen voortaan structureel doen uit bezorgdheid voor de verspreiding van het coronavirus in China. Enerzijds willen onderzoekers weten hoe fel het virus er verspreid is, maar ze willen vooral ook zien of er geen nieuwe coronavarianten ons land worden binnengebracht. 

Het staal van het afvalwater uit de vliegtuigtoiletten werd vanuit Brussels Airport overgebracht naar het Rega-instituut in Leuven voor lab-onderzoek. "Het staal was effectief positief voor het coronavirus", vertelt onderzoekster Elke Wollants aan VRT NWS. "Maar het is heel zwak geconcentreerd. Er zit dus weinig virus in. Verdere variantbepaling zal heel moeilijk zijn, maar we gaan het zeker proberen." 

Het is overigens niet zeker of het staal representatief is voor de passagiers die op het vliegtuig zaten. "We hadden eigenlijk een staal met meer stoelgang verwacht, maar hebben nu afvalwater gekregen", vertelt Wollants. Het zou kunnen dat de virusconcentratie in werkelijkheid hoger is. De onderzoekers hopen dat ze volgende week een beter staal (met meer stoelgang) kunnen krijgen. 

Over enkele dagen moeten de eerste resultaten van de variantbepaling (of de poging daartoe) van het eerste staal van vandaag bekend zijn. 

BEKIJK - Elke Wollants over onderzocht staal uit Chinees vliegtuig: "Jammer genoeg is het afvalwater":

Videospeler inladen...

Speuren naar nieuwe varianten

Ons land wil inzetten op de testen omdat het coronavirus bijzonder sterk in omloop is in China, wat de kans op een mogelijke nieuwe variant verhoogt. In principe zouden we niet al te veel last moeten hebben van de import van in omloop zijnde virusvarianten, omdat ons immuunsysteem daarvoor voldoende getraind is. Het coronavirus is overigens sowieso nog steeds in omloop in België. 

Maar ons land is vooral beducht voor nieuwe varianten en voert daarom de tests uit. Voor de vlucht die vandaag landde, hadden reizigers zich nog niet moeten laten testen voor ze opstapten. Vanaf vandaag is dat wel het geval en zullen reizigers een negatieve covidtest moeten kunnen voorleggen. 

Het aantal vluchten van en naar China is momenteel nog beperkt tot twee per week in ons land, maar dat zal binnenkort verdubbelen naar vier. 

Buitenlandse Zaken raadt intussen alle niet-essentiële reizen naar China af. Het gaat om een voorlopig advies omdat er geen officiële informatie is over het aantal besmettingen en de bezettingsgraad van de ziekenhuizen in China.

Meest gelezen