AFP or licensors

Spanning stijgt in Duits "kolendorp" Lützerath nu ontruiming nadert: honderden activisten bezetten dorp tegen uitbreiding bruinkoolmijn

In het Duitse dorp Lützerath, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen op ongeveer 50 kilometer van de Belgische grens, is het al dagenlang onrustig. Ongeveer 2.000 demonstranten kwamen er op straat uit protest tegen de uitbreiding van een bruinkoolmijn. Daarvoor mag het dorp Lützerath volgens de rechter gesloopt worden. De ontruiming van het bezette dorp start op woensdag. 

Gisteren draaide een vreedzame bijeenkomst in het Duitse gehucht Lützerath in korte tijd uit op gewelddadig protest. Volgens de politie namen er ongeveer 2.000 mensen deel aan een vreedzame demonstratietocht doorheen het dorp. "Zonder enige begrijpelijke reden is de vreedzame manifestatie uitgedraaid op gewelddadigheden", delen de lokale autoriteiten mee. Agenten werden met stenen bekogeld en op verschillende plaatsen werden vernielingen aangericht.

Klimaatactivisten verzetten zich tegen de uitbreiding van een bruinkoolmijn, waardoor het dorpje moet wijken. Ze doen dat naar eigen zeggen uit bezorgdheid over de negatieve impact van bruinkool op het klimaat. De Groene deelstaatminister van Economie en Klimaatbescherming Mona Neubaur heeft het geweld tegen de politie veroordeeld.

BEKIJK - "Dit is verraad aan de bevolking van de volgende generaties":

Videospeler inladen...

Jarenlang protest

Lützerath wordt al twee jaar bezet door activisten. Het dorp doet wat denken aan het "spookdorp" Doel in ons land. Het Duitse gehucht bestaat slechts uit enkele woningen. De oorspronkelijke bewoners hebben hun eigendom al een tijdje geleden verkocht en wonen nu elders. 

Activisten verzetten zich tegen de uitbreiding van de al bestaande bruinkoolmijn Garzweiler van het grote Duitse energiebedrijf RWE. Volgens het bedrijf is de kolenwinning noodzakelijk voor de energievoorziening in Duitsland.

Het protest tegen de uitbreiding van de bruinkoolmijn komt niet alleen uit Duitsland. Ook verschillende Belgische en Nederlandse betogers hebben zich bij het protest aangesloten. Gisteren wandelde ook een Belgische delegatie van Grootouders voor het Klimaat (GvK) mee. Ook vanuit Italië, Frankrijk en andere Europese landen zouden de komende dagen demonstranten naar Duitsland trekken.

Oorlog in Oekraïne

Een Duitse rechtbank heeft nu beslist dat de politie het "kolendorp" vanaf 10 januari mag ontruimen. In een persmoment heeft de politie bekendgemaakt dat op woensdag de ontruiming van het bezette dorp zal beginnen. Op dit moment bevinden er zich ongeveer 750 demonstranten in het dorp, maar de organisatie verwacht dat er de komende dagen nog heel wat extra mensen naar Lützerath zullen afreizen.

De bezetters hadden voor de rechtbank van Aken een kort geding aangespannen om de ontruiming te voorkomen, maar verloren hun pleit. Daar leggen de demonstranten zich echter niet bij neer. Rondom het dorp werden verschillende barricades opgeworpen. Dina Hamid, de woordvoerster van het initiatief "Lützerath Lebt", hoopt op die manier het dorp nog zes weken te kunnen bezetten. 

Het is vooral de oorlog in Oekraïne die Duitsland ertoe dwingt volop in te zetten op bruinkool. Nu er fors minder Russisch gas geleverd wordt, neemt de grote Duitse afhankelijkheid van kolen alleen nog maar toe. Al zou dat niet erg lang meer duren... In 2030 stopt RWE met kolenwinning in Duitsland. Tot die tijd mag het bedrijf er wel zijn activiteiten voortzetten, zo staat in de overeenkomst met de regering.

Klimaatactivisten hekelen de grote negatieve impact van bruinkool op het klimaat. In 2050 wil Duitsland 80 tot 95 procent minder CO2 uitstoten. Als het land blijft vasthouden aan bruinkool, wordt dat erg moeilijk. Door de hoge uitstoot van CO2 bij de verbranding, zijn kolen meer belastend voor het klimaat dan andere energiebronnen. Duitsland verstookt bijna even veel bruinkool als China en India samen.

Meest gelezen