Het vliegtuig Cosmic Girl op de luchthaven van Cornwall

Historische eerste raketlancering vanaf Britse bodem is mislukt: "We blijken een afwijking te hebben"

Wat de eerste lancering van een satelliet vanaf Britse bodem moest worden, is gisteravond uitgelopen op een mislukking. Er is iets misgelopen met de draagraket die de satelliet vanaf een omgebouwd vliegtuig moest lanceren in een baan om de aarde. Virgin Orbit, het bedrijf achter de lancering, spreekt van een “anomalie”, een afwijking, waardoor de raket LauncherOne niet in zijn baan om de aarde is geraakt. 

“Als alles goed gaat, worden vanavond voor de eerste keer satellieten gelanceerd vanaf Europese bodem”, kondigden we hier gisteren nog aan. Wel, alles is niet goed gegaan, zo blijkt. 

Het plan was dat om 23.16 uur Belgische tijd vanop de luchthaven van Cornwall de Cosmic Girl, een omgebouwd Boeing 747-vliegtuig, zou opstijgen met daaronder een raket die 9 kleine satellieten in een baan om de aarde moest brengen. 

Het opstijgen verliep volgens plan. Het lanceren van de raket boven de Atlantische Oceaan ook. Maar daarna liep het kennelijk fout, zo blijkt uit een twitterbericht van Virgin Orbit, het Amerikaanse bedrijf achter de lancering: “We blijken een anomalie, een afwijking, te hebben waardoor we niet in een baan om de aarde zijn geraakt. We evalueren de informatie.”

BEKIJK - Hoe de Cosmic One gisteravond opsteeg op de luchthaven van Cornwall:

Videospeler inladen...

Kijklustigen

Voor de lancering waren zo’n 2.000 kijklustigen naar de luchthaven van Cornwall, in het zuidwesten van Engeland gekomen. Toen zij achteraf hoorden dat het mis was gelopen, dropen ze af. 

De Cosmic Girl, het grote vliegtuig dat de raket lanceerde, en zijn bemanning konden gelukkig veilig landen op de luchthaven.

Oorzaak?

Wat er gebeurd is, is nog niet helemaal duidelijk. Aan de Britse omroep BBC heeft de verantwoordelijke bij de Britse ruimtevaartorganisatie laten weten dat er een probleem was in het bovenste gedeelte van de raket. 

Dezelfde informatie heeft Virgin Orbit vanochtend bevestigd in dit persbericht:

De eerste trap van de raket werd succesvol gelanceerd, maar bij de tweede trap liep het fout. “De motor van de tweede trap had een technische afwijking en kwam niet in de benodigde baan”, luidt het. Maar wat er exact is misgelopen wordt nog onderzocht.

Wat al zeker is, is dat de 9 satellieten die de raket droeg, niet gelanceerd konden worden en verloren zijn gegaan. Of de draagraket weer op aarde is gevallen, kan niet bevestigd worden, maar als dat zou zijn, is het in niet-bewoond gebied gebeurd, verzekert de Britse ruimtevaartorganisatie.

De raket, in een hangar op de luchthaven van Cornwall, een dag voor de lancering.

Eerder mislukt

De vlucht werd uitgevoerd door Virgin Orbit, één van de ruimtebedrijven van de Britse miljardair Richard Branson. De allereerste keer dat Virgin Orbit een raket probeerde te lanceren vanuit een vliegtuig, is het ook mislukt

Daarna, vanaf 2021, heeft Virgin Orbit wel vier keer succesvol satellieten in een baan rond de aarde gebracht, maar toen waren de vliegtuigen opgestegen in de Verenigde Staten.

Meest gelezen