foto UGent

Heraangelegde campus UGent laat 5 miljoen liter regenwater insijpelen met speciale grachten en hemelwatervijver

De Universiteit Gent zet bij de heraanleg van campus Ardoyen in Zwijnaarde volop in op betere recuperatie van regenwater en grotere insijpeling om zo grote droogte én waterlast te voorkomen. Er wordt onder meer gewerkt met 'bioswales', speciale grachten die voor een betere insijpeling zorgen. Er komt ook een grote regenwatervijver.

De Universiteit Gent legt een nieuwe kennishub aan rond de campus Ardoyen in Zwijnaarde. Daar komen auditoria, onderzoekscentra en labo’s. En, er zitten ook grote onderzoeksinstellingen en internationale (bio-)technologische bedrijven. Voor de heraanleg experimenteert UGent met technieken om het regenwater beter op te vangen en sneller de grond in te laten sijpelen. 

Het project krijgt 2,5 miljoen euro Vlaamse steun. Het afvalwater wordt deels hergebruikt als spoelwater in de toiletten. De maatregelen komen er om grote droogte te voorkomen bij lange hitteperiodes en om wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval. 

5 miljoen liter regenwater

Tineke De Backer is projectleider van de heraanleg. "Er zijn drie verschillende delen die allemaal met water te maken hebben. In de eerste plaats leggen we langs de wegen geen gewone grachten meer aan maar zogenaamde ‘bioswales’. Dat zijn grachten waar aan de onderkant een fundering inzit die bestaat uit korven vol met stenen. Het water kan er sneller doorheen lopen en raakt zo dieper in de bodem waar het beter kan insijpelen." 

Op heel de site komt bijna 700 meter aan 'bioswale'. "Volgens het studiebureau kan zo tot 5 miljoen liter regenwater per jaar beter insijpelen." Het gaat om water dat anders op de weg terecht komt en via de riolering wordt afgevoerd. De ‘bioswales’ zien er ook anders uit dan de klassieke gracht. "Er zijn bloemen in geplant, in het voorjaar zal het er heel mooi uitzien."

animatie UGent

Regenwatervijver

Op de campus Ardoyen komt er centraal ook een grote vijver. Daar komt het regenwater terecht dat op de daken valt van heel wat gebouwen in de buurt. "Het wordt een waterpartij centraal op de campus. Het is de bedoeling dat de mensen die hier werken er kunnen komen verpozen. Een beetje zoals de Graslei", legt De Backer uit. 

De vijver moet ook voor verkoeling zorgen bij warme periodes, de oevers hebben ook een infiltratieoppervlak. Dat betekent dat water ook zo de grond kan insijpelen bij hoge waterstanden. De aanleg van de vijver start over enkele weken. 

17.000 planten en grijs water

Niet alleen over het regenwater is goed nagedacht, ook het afvalwater wordt deels hergebruikt. “Al het water van de lavabo’s wordt opgevangen en gezuiverd in een helofytenveld. Met het deels gezuiverde water worden de toiletten van de UGent gebouwen gespoeld. Zo wordt 90.000 liter water per dag hergebruikt. Op de hele site worden ook 17.000 bomen en struiken aangeplant. 

Meest gelezen