© European Union 2019

Pier Antonio Panzeri, vermoedelijke spilfiguur in corruptiezaak Europees Parlement, wordt spijtoptant

Voormalig Europarlementslid Pier Antonio Panzeri wordt spijtoptant in het onderzoek naar het corruptieschandaal in het Europees Parlement. Hij wordt gezien als een van de spilfiguren. Nu blijkt dat hij zal samenwerken met de Belgische justitie. In ruil kan hij rekenen op een lagere straf.

De Italiaan Pier Panzeri werd op 10 december vorig jaar in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie als leider, het witwassen van geld en corruptie. Panzeri werd dus gezien als een van dé protagonisten in het grote schandaal dat het Europees Parlement op zijn grondvesten doet daveren.

Panzeri werd ook aangehouden en tegen de verlenging van die aanhouding had hij beroep aangetekend. Hij moest daarvoor vandaag voor de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen, maar het federaal parket meldde dat de man zijn beroep heeft ingetrokken. Nu blijkt waarom.

Waar gaat dit over?

Sinds eind vorig jaar is de Europese politiek in de ban van een omkoopschandaal in het Europees Parlement. Qatar, maar ook Marokko, zou geprobeerd hebben om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. Concreet zou dat gebeurd zijn door grote sommen geld te betalen of dure geschenken te geven aan mensen met een belangrijke positie binnen het Europees Parlement. 

Panzeri heeft met het federaal parket in ons land een akkoord gesloten: in ruil voor strafvermindering gaat hij de Belgische justitie helpen met het onderzoek. Hij krijgt daarvoor het statuut van spijtoptant

Dat betekent dat hij "substantiële, onthullende, waarheidsgetrouwe en volledige verklaringen over de betrokkenheid van derden en, indien van toepassing, zijn of haar eigen betrokkenheid omtrent strafbare feiten binnen het genoemde dossier dient af te leggen", deelt het parket mee.

Concreet zal Panzeri aan de onderzoekers uit de doeken doen hoe de vermoedelijke corruptie precies gebeurde, de modus operandi zeg maar, welke financiële regelingen er zijn getroffen met de betrokken landen, welke constructies er zijn opgezet en wie welke voordelen kreeg. Hij zal met andere woorden namen noemen.

BEKIJK - Door de verklaringen van Panzeri zal het federaal parket "op een vluggere en completere manier vooruit geraken in het dossier", zegt woordvoerder Eric Van der Sypt aan VRT NWS:

Videospeler inladen...

Strafvermindering

Eén van de namen is die van het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (PS). Volgens de Franstalige zakenkrant l'Echo heeft Panzeri verklaard dat hij 120.000 euro heeft gegeven aan Tarabella. Bronnen bij het onderzoek bevestigen dat ook aan VRT NWS. Via zijn advocaat ontkent Tarabella deze aantijgingen. 

Ook andere betrokkenen in het dossier - uit het Europees Parlement, maar ook in Marokko en Qatar - zullen zich nu wellicht meer zorgen beginnen te maken, zegt VRT NWS Europa-expert Rob Heirbaut. "Want Panzeri heeft nu op papier beloofd dat hij namen zal noemen en de hele constructie zal uitleggen."

Eén van de namen die eerder genoemd werden in de zaak is die van de Franstalige socialiste Marie Arena. Laurent Kennes, één van de advocaten van Panzeri, zei vanavond op de RTBF dat zijn cliënt de boodschap wil geven dat Marie Arena, een goeie vriendin van Panzeri, niets met de zaak te maken heeft.

Als spijtoptant zal Panzeri strafvermindering krijgen. Al gaat het dan wel nog altijd om een gevangenisstraf, een geldboete van 80.000 euro en de inbeslagname van de gekregen financiële voordelen. Dat laatste wordt momenteel geschat op één miljoen euro. 

Volgens onze informatie is overeengekomen dat Panzeri een celstraf van 5 jaar zou riskeren, waarvan 4 met uitstel. "Dat is veel minder lang dan de 7 tot 8 jaar waar hij normaal gezien voor in aanmerking zou komen", duidt Rob Heirbaut. Het is wel nog afwachten of de verklaringen van Panzeri ondersteund worden door ander bewijs, merkt Heirbaut op. 

Het is de tweede keer dat in ons land met een spijtoptant wordt gewerkt in een gerechtelijk onderzoek. Eerder, in 2018, ondertekende voetbalmakelaar Dejan Veljkovic al zo'n akkoord in het grote fraudeonderzoek in het Belgische voetbal.

BEKIJK - Rob Heirbaut, onze expert in EU-politiek, legt uit wat er is afgesproken met Panzeri:

Videospeler inladen...

Meest gelezen