Boer van Herkenrode scheert zijn koeien: "dit is de omgekeerde wereld"

Pieter Coopmans, de boer van Herkenrode, scheert nu het koud is zijn koeien. Het zijn dieren met een lang krullende vacht en ze hebben het te warm in de stal. Om te voorkomen dat ze nat in het zweet staan, haalt hij de vacht van hun ruggen. Als ze buiten staan, is dat niet nodig. Maar hij zette zijn dieren noodgedwongen binnen omdat er te veel klachten kwamen van mensen die in deze winterkou medelijden hadden met de dieren.  

“Het is de omgekeerde wereld”, zegt Coopmans. “Mijn koeien voelen zich goed als het buiten koud is, maar voorbijgangers denken daar anders over. Ik kreeg zoveel klachten, dat ik voor de eerste keer mijn koeien op stal gezet heb. Nu hebben ze het zo warm dat ik hun ruggen moet scheren. Anders kunnen ze hun warmte niet kwijt en staan ze nat in het zweet.”

Heel de winter binnen

Uit de ruggen van de dieren stijgt de waterdamp op. Het scheren heeft effect. “Maar nu kunnen de koeien niet terug naar de weide tot het warm genoeg is”, gaat Pieter verder, “anders vatten ze kou.”

En als het aan de koeien zelf lag? Zouden ze liever op stal staan of in de weide? “Ze weten dat er eten in de stal is, dus zouden ze af en toe binnen komen. Maar als ik de poort nu open zet, kan ik ze wel gaan vangen.”

Meest gelezen