Restauratie van de monumentale tiendenschuur van kasteel van Heers gaat van start

Erfgoedorganisatie Herita gaat samen met aNNo architecten uit Gent van start met de restauratie van de tiendenschuur aan het kasteel van Heers. Dat is de grootste tiendenschuur van Vlaanderen. De schuur was al erg vervallen, en is na een storm van vorig jaar nog meer beschadigd.

In 2021 werd de Vlaamse overheid eigenaar van het kasteel van Heers, vorig jaar kreeg erfgoedorganisatie Herita de opdracht om de site te restaureren en open te stellen. 

De erfgoedwaarde staat bij de restauratie centraal voor Herita.  "We kiezen resoluut voor een traditionele manier van restaureren", zegt directeur Matthias Francken. "Als erfgoedstichting blijft Herita zo dicht mogelijk bij de historische context. We gaan alles in hout restaureren. Op die manier kunnen we het authentieke vakmanschap dat hier aanwezig is, bewaren voor toekomstige generaties." 

Alexander Dumarey

Die historische focus houdt niet in dat we alle hedendaagse oplossingen weren, verzekert Stijn Cools van aNNo Architecten: "Het enorme dakoppervlak biedt mogelijkheden om van de tiendenschuur van Heers een plek te maken waar energie wordt geoogst voor de hele site. Zonnepanelen kunnen op een weinig zichtbare manier worden geplaatst zodat het historische uitzicht van de site niet wordt verstoord." 

Hulp van vrijwilligers blijft welkom

Het is nog niet duidelijk wat de bestemming wordt van de tiendenschuur. Vandaar dat nu bij de start wordt uitgegaan van een casco-restauratie. Die zou in 2025 klaar moeten zijn. 

"Zoals al onze restauratieprojecten, wordt ook dit een lerende werf," zegt Caroline Geerts van Herita. "Vrijwilligers, scholen en opleidingstrajecten worden zoveel mogelijk betrokken. Iedereen die dat wil, zal hier kunnen komen helpen en al doende bijleren over oude technieken. Door mee te werken, zijn de vrijwilligers dan ook na de restauratie gewapend om de zorg voor het gebouw op zich te nemen." Zo kunnen vrijwilligers ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen. Een groep vrijwilligers heeft de voorbije jaren ook al de omgeving rond het kasteel weer opgeruimd. 

Meest gelezen