Paule Josephe

Theatergezelschap FC Bergman wint Zilveren Leeuw voor Theater in Venetië

Het Vlaamse theatergezelschap FC Bergman wint de Zilveren Leeuw voor Theater op het Internationale Theaterfestival in Venetië. De Zilveren Leeuw bekroont beloftevolle jonge theatermakers. FC Bergman zal op het Italiaanse festival ook de voorstelling "Het land Nod" opvoeren, een productie waarvoor ze zich lieten inspireren door de Rubenszaal van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

FC Bergman is het eerste Vlaamse theatergezelschap dat de Zilveren Leeuw wint in Venetië. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 juni, tijdens het 51e Internationale Theaterfestival in Venetië. De artistieke directeurs van het festival, Stefano Ricci en Gianni Forte, loven FC Bergman voor hun originele locatietheater dat tegelijk poëtisch is en oneerbiedig en dat een gevoel van onrust opwekt bij de kijker.

"FC Bergman flirt met de grenzen van het haalbare en creëert moderne, apocalyptische verhalen, vaak zonder woorden, maar met een verrassende beeldende kracht. Het gezelschap richt zich op de mens die verscheurd wordt tussen het verlangen om zijn grenzen te overstijgen en de angst voor verandering."

Eerdere winnaars van de Zilveren Leeuw zijn onder meer de Belgische acteur en regisseur Fabrice Murgia, die nu het Théâtre national Wallonie-Bruxelles leidt, de Britse artiest Kae Tempest en de Nederlandse theatermaker Jetse Batelaan. 

De Antwerpse kunstenaar Jan Lauwers is de enige Belg die al de Gouden Leeuw wist weg te kapen op het theaterfestival in Venetië. Die prijs bekroont een carrière. Dit jaar gaat de Gouden Leeuw naar de Italiaanse theatermaker Armando Punzo.

FC Bergman werd in 2008 opgericht door Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck. Hollanders en Simoni zijn ondertussen geen kernleden meer, maar werken wel nog sporadisch mee. Bekende voorstellingen van het gezelschap zijn "JR", "The sheep song" en "300 el x 50 el x 30 el". 

BEKIJK - "Het journaal" ging in 2018 kijken naar "JR":

Videospeler inladen...

"Het land Nod", de voorstelling van FC Bergman die ook te zien zal zijn op het Internationale Theaterfestival in Venetië, ging bij ons in mei 2015 in première. Ze is geïnspireerd op de geschiedenis van de Rubenszaal in het KMSKA, de werken van Rubens en bovenal over de mens die troost en beschutting zoekt in het museum. 

Scènebeelden van "Het land Nod":

© kurt van der elst | www.kvde.be
© kurt van der elst | www.kvde.be