De Lijn bestelt 17 elektrische trambussen voor de lijn Hasselt-Maasmechelen 

De Lijn heeft 17 elektrische trambussen besteld. Die zullen vanaf 2024 ingezet worden op de nieuwe lijn tussen Hasselt en Maasmechelen. Het is de bedoeling dat de trambussen zo veel mogelijk in een vrije bedding zullen rijden.

De 17 trambussen die de Lijn bestelde zullen ingezet worden op het traject tussen Hasselt en Maasmechelen, met tussenstops aan de campus in Diepenbeek en het station van Genk.  Het is de bedoeling dat de nieuwe trambussen vanaf 2024 zullen rijden. 

"De bussen zijn comfortabel en uitgerust met moderne snufjes", verzekert De Lijn. "Er is een elektrische oprijplaat voor rolstoelgebruikers en kinderwagens", legt Ann Schoubs, directeur-generaal van de Lijn uit. "We hebben verder grote real-time infoschermen, stoelen met een leeslamp en een ingebouwde gsm-houder, een aanpasbare binnenverlichting met ledlampen en een comfortabele klimaatbeheersing."

Het is een belangrijke stap naar een beter openbaar vervoer en een betere mobiliteit in Limburg

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

"Met de bestelling van de trambussen zetten we een belangrijke stap in de realisatie van een lijn uit het oude Spartacusplan", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). "We gebruiken elektrische, emissievrije trambussen die zoveel mogelijk de files voorbij zullen steken omdat ze in een eigen bedding rijden. Ze hebben de kwaliteit van een tram, maar de flexibiliteit van een bus. Het is een belangrijke stap naar een beter openbaar vervoer en een betere mobiliteit in Limburg."

Een vrije bedding voor de trambus moet het verschil maken met de klassieke lijnbussen. "Ik heb de Werkvennootschap de opdracht gegeven om zo snel en efficiënt mogelijk al de eerste stukjes van die vrije busbaan te realiseren", gaat Peeters verder. "We beginnen met de Boudewijnlaan in Hasselt. De andere stukken weg waarop op korte termijn ingrepen gepland zijn, zijn de N702 in Diepenbeek en de N75 in Genk. Ook de eindhalte aan Terhills in Maasmechelen wordt binnenkort gerealiseerd."

Hoe de R71, de Grote Ring rond Hasselt, moet worden aangepast, wordt nog bestudeerd. Dat is ook het geval voor de doortocht van de trambus in Genk en Maasmechelen. 

Meest gelezen