Photonews

OCMW's hebben meer dan genoeg geld voor energiesteun, "maar zien dat veel mensen wachten om de stap te zetten"

De OCMW's kregen vorig jaar 16 miljoen euro extra om inwoners te ondersteunen bij hun energiefactuur, maar bij verschillende OCMW's was dat geld op het einde van het jaar nog niet op. Toch voorziet de regering ook dit jaar een bijkomende subsidie van 37 miljoen euro. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zijn er mensen die niet tot bij het OCMW geraken. "Wacht niet te lang om de stap te zetten als je het nodig hebt."

Verschillende OCMW's blijven zitten met het extra geld dat ze vorig jaar kregen voor energiesteun. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad vanmorgen. Jaarlijks krijgen de OCMW's geld via het Gas- en Elektriciteitsfonds om mensen te ondersteunen met hun energiefactuur. Vorig jaar trok de regering hiervoor 16 miljoen euro extra uit. Dat zorgde er mee voor dat het totaalbedrag op 82,5 miljoen euro kwam (tegenover 65,2 miljoen in 2021).

Maar er komen signalen dat veel OCMW's op het einde van het jaar nog heel wat van dat geld over hadden. "We moeten de definitieve eindafrekening van de OCMW's in februari afwachten, maar het ziet ernaar uit dat niet alle OCMW's dat extra geld volledig opgebruikt hebben", bevestigt Nathalie Debast van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Hoge drempel

Onder meer bij het OCMW in Turnhout hadden ze op het einde van het jaar nog geld over. "Het gaat over ongeveer 30.000 euro, op een totaal van 148.000 euro die we gekregen hebben", zegt Turnhouts OCMW-voorzitter Kelly Verheyen (Vooruit). "Ook bij veel andere OCMW's hoor ik dat er nog geld voor energiesteun over is."

"In sommige OCMW's zal men met het extra geld al heel wat mensen mee hebben kunnen helpen, in andere is het nog even afwachten", bevestigt Debast. "Mensen hebben hun eindafrekening nog niet gekregen of ze krijgen steun van familie of vrienden wanneer ze in de problemen komen. Daardoor duurt het wat langer voordat ze de stap naar het OCMW zetten. Dat kan een verklaring zijn waarom sommige OCMW's nog geld over hebben."

Ze roept mensen die problemen hebben of vrezen in de problemen te komen op om tijdig naar het OCMW te stappen. "We begrijpen dat de drempel nog hoog is voor veel mensen. Heel wat onder hen hadden ook niet gedacht dat ze naar het OCMW zouden moeten gaan met hun energiefactuur, maar vandaag is de context zo dat veel mensen daar toch mee in de problemen komen. En dus zeggen we: laat het niet te lang aanslepen, zet op tijd die stap zodat men je kan helpen."

BEKIJK - "Misschien wordt een OCMW nog beschouwd als voor "de onderste laag", en daar wil je niet bijhoren":

Videospeler inladen...

Te veel geld?

Het geld dat vorig jaar niet opgeraakte, wordt dit jaar in ieder geval herverdeeld, bevestigt het kabinet van bevoegd minister Karine Lalieux (PS). Het precieze bedrag van het Gas- en Elektriciteitsfonds voor dit jaar zal pas in april gekend zijn, maar geschat wordt dat dit opnieuw zo'n 70 miljoen euro zal zijn.

Daarbovenop krijgen de OCMW's dit jaar sowieso een extra rechtstreekse subsidie 37 miljoen euro, eveneens om speciale steun te bieden aan mensen die moeite hebben om hun gas- of elektriciteitsrekening te betalen.

Is dat dan allemaal niet te veel? "De OCMW's verwachten dat heel wat mensen nog zullen aankloppen. De energiecrisis is nog niet voorbij", klinkt het bij de VVSG. "Het geld is er in ieder geval, dus we roepen mensen die het moeilijk hebben op om niet te lang te wachten. Anders kom je misschien in een spiraal van problemen terecht, en dat is eigenlijk nog erger."

Bedragen Gas- en Elektriciteitsfonds sinds 2019:

  • 2019: 52.890.292,00 euro
  • 2020: 66.422.480,11 euro
  • 2021: 65.220.032,40 euro
  • 2022: 82.483.185,56 euro
  • 2023: 70 miljoen euro (schatting) + 37 miljoen euro extra

Meest gelezen