Filmfestival van Oostende gaat van start: vijf niet te missen films volgens Natali Broods, de Master van het festival

De 15e editie van het filmfestival van Oostende gaat vanavond van start met "The chapel", de nieuwe van Dominique Deruddere. De hoofdrollen zijn voor Taeke Nikolaï, Kevin Janssens en Ruth Becqart. De film vertelt het verhaal van Jennifer Rogiers, een jonge virtuoze pianiste die deelneemt aan de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Het is de eerste in een reeks van 70 avant-premières op een totaal van 108 films die in Oostende te zien zullen zijn. Het festival eindigt op 4 februari met het gala van de Ensors, de uitreiking van de Vlaamse film- en tv-prijzen.

Als Master of gastvrouw van de 15e editie van het filmfestival van Oostende koos theatermaakster en actrice Natali Broods voor het thema “Family dynamics”. Het evenwicht en de relatie tussen de verschillende leden van een gezin of familie boeit haar enorm.

Ze mocht rond dat thema tien films selecteren. Speciaal voor VRT NWS pikt ze zorgvuldig nog vijf andere films uit het volledige aanbod in Oostende. Films waar ze zelf naar uitkijkt, of die ze van harte aanbeveelt.

1. "Happiness" (Kazakstan)

In 't kort: Laura is influencer. Ze draagt oranje kleren en verschijnt altijd met een brede glimlach op sociale media, waar ze geluk lijkt te verkopen. Maar dat is maar schijn. Thuis lijdt ze onder de brutaliteiten van haar man. Ze is één van de vele vrouwen die in Kazakstan slachtoffer is van huiselijk geweld.

Natali Broods: “Er zitten gruwelijke beelden in deze film, en toch klopt het cinematografisch. Er zit schoonheid in de troosteloosheid, hoe vreemd het ook klinkt. Een heftige film die aan mij is blijven kleven”. 

Videospeler inladen...

2. "Lullaby" (Spanje)

In 't kort: Een competitiefilm in Oostende die aansluit bij Natali's thema van “Family dynamics”. Als haar man werk aanneemt ver van huis, verhuist de jonge moeder Amaia van Madrid naar het ongerepte Baskenland, waar ze met haar baby terug intrekt bij haar ouders. Maar haar moeder wordt ziek en plots moet ze zorgen voor haar kind én haar moeder, en heeft ze niets meer voor zichzelf.

Natali Broods: “De film toont hoe een zwangerschap de hele wereld op zijn kop kan zetten. Amaia is net mama geworden, maar is zelf ook dochter vàn. Die spanning intrigeert me. Op een gegeven moment zie je haar trillen als een blad, omdat ze niet weet hoe het verder moet. Voor veel mensen wellicht herkenbaar, een echt pareltje."

Videospeler inladen...

3. "The whale" (VS)

In 't kort: Ontroerend portret van een man die lijdt aan overgewicht en zijn leven opnieuw betekenis wil geven door de band met zijn vervreemde tienerdochter te herstellen. De rol wordt gespeeld door een nauwelijks herkenbare Brendan Fraser. Voor Fraser, die alomtegenwoordig was in de jaren 90 maar daarna van de radar verdween, is het een spectaculaire comeback. Hij won voor deze vertolking al verschillende prijzen en maakt nu zelfs kans op een eerste Oscar.

Natali Broods: “Ik zag hem nog niet, maar naast de vertolking van Brendan Fraser is ook de regisseur voor mij een reden om zeker te gaan kijken. Darren Aronofsky (van o.a. "Requiem for a dream" en “Black swan”) maakt altijd andere films, maar heeft me nog nooit teleurgesteld. Ook naar "The whale" ben ik heel benieuwd. Ik was al ontroerd door de trailer alleen al."

Videospeler inladen...

4. "Luka" (België, Italië, Nederland, Bulgarije, Armenië)

In 't kort: Een jonge soldaat die hunkert naar de strijd, gaat naar het legendarische fort Kairos waar soldaten heldhaftig de overblijfselen van de beschaving verdedigen. Maar de vijand krijgt hij niet te zien. Plots ziet hij een paard opduiken in het noorden. Wat volgt is even absurd als bizar. Geschreven en geregisseerd door de Amerikaans-Belgische Jessica Woodworth. Met Jonas Smulders, Jan Bijvoet en Geraldine Chaplin. 

Natali Broods: “De affiche trekt me sowieso aan: een soldaat die naar het front trekt om te vechten tegen een onzichtbare vijand? En Jessica maakt sterke films, die misschien niet de grote massa aanspreken, maar absoluut een plaats verdienen op een festival als dit. En Geraldine Chaplin zou Oostende vereren met een bezoek, bijzonder toch wel.”

Videospeler inladen...

5. "Murina" (Kroatië, Brazilië, Verenigde Staten, Slovenië)

In 't kort: Julia is een meisje van 17 dat zich als een vis in het water voelt aan het buitenverblijf van haar ouders aan de Adriatische zee. Maar haar vader regeert als een tiran over hun gezin, en haar moeder laat over zich heen lopen. Als een rijke vriend van haar vader op bezoek komt, lopen de spanningen op. Julia ziet kans op revanche. 

Natali Broods: “Deze film stond hier vorig jaar al op de affiche, maar ik wou hem absoluut in mijn selectie. Een deel van het verhaal speelt zich onder water af en dat is een extra reden om de film op een groot scherm te gaan bekijken. Dat vind ik trouwens een van de charmes van een filmfestival zoals dit in Oostende: je krijgt de kans om een aantal prachtige films te zien in de beste omstandigheden (in een zachte zetel in een donkere bioscoopzaal)."

Videospeler inladen...

Meest gelezen