Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Gewezen Britse premier Boris Johnson weer in opspraak: corruptie bij benoeming BBC-voorzitter?

De gewezen Britse premier Boris Johnson is opnieuw in opspraak gekomen. Volgens de krant The Sunday Times zou hij in 2021 aan een lening zijn geholpen door Richard Sharp, een gewezen bankier die kort daarop werd benoemd tot voorzitter van de nationale omroep BBC. De vraag is nu of die benoeming een beloning was. Er komt een onderzoek naar mogelijke corruptie. 

Richard Sharp, een gewezen bankier, werd in 2021 door toenmalig premier Boris Johnson voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap van de raad van bestuur van de BBC. Een functie met hoog maatschappelijk aanzien is dat, goed betaald bovendien.

Maar de krant The Sunday Times heeft nu aan het licht gebracht dat diezelfde Richard Sharp kort voordien bemiddelaar was geweest voor een privélening voor Boris Johnson, die rond die periode krap bij kas zat. Het ging om een lening ter waarde van 800.000 pond (ruim 900.000 euro). 

BEKIJK - Boris Johnson, nog maar eens in opspraak (Het Journaal):

Videospeler inladen...

De vraag rijst nu of de toenmalige premier druk uitoefende om Richard Sharp te laten benoemen tot voorzitter van de BBC, als dank voor het regelen van een borgstelling voor de grote lening. 

De hoge ambtenaar die toeziet op openbare benoemingen, William Shawcross, zal de benoeming onderzoeken om na te gaan of die is gebeurd in overeenstemming met de deontologische code.

"Vriendjespolitiek"

Oppositiepartij Labour hekelt de vermeende vriendjespolitiek. Een kandidaat-voorzitter van de BBC wordt weliswaar voorgesteld door de minister van Cultuur, maar de premier heeft het laatste woord. Labourleider Keir Starmer zegt daarom dat er "duidelijk serieuze vragen moeten worden beantwoord".

Sharp zelf zegt een onderzoek te verwelkomen en belooft de resultaten ervan te zullen publiceren. Dat Johnson en hij elkaar al lang kennen, is iets waar hij naar eigen zeggen nooit een geheim van heeft gemaakt. Hij zegt dat hij enkel "een oude vriend" voorstelde aan de kabinetschef van Johnson, maar voor de rest niets met de lening te maken had. 

"Richard Sharp is een goede en wijze man, maar hij weet absoluut niets van mijn geldzaken", zegt Johnson, die de zaak afdoet als "een lading complete nonsens".

Ook voorzitter Conservatieve Partij in nauwe schoentjes

De huidige eerste minister Rishi Sunak zegt zich weinig zorgen te maken over mogelijke corruptie. Maar dit is niet de enige kwestie waar de Conservatieve Partij op dit moment mee verveeld zit. 

Ook de voorzitter van de partij, Nadeem Zahawi, zit in nauwe schoentjes. Tegen hem loopt een onderzoek wegens mogelijke belastingfraude toen hij minister van Financiën was. De oppositie vraagt dat Zahawi meteen opstapt.

Meest gelezen