In 2022 daalde het internetgebruik in ons land voor het eerst

Na jarenlange stijging is het internetverkeer op het zogenaamde BNIX-platform (het hart van het Belgische internet), voor het eerst gedaald. Dat blijkt uit cijfers van IT-bedrijf Belnet. De gemiddelde trafiek klokte af op 198 gigabit per seconde tegenover 224 gigabit per seconde in 2021, een daling met 13 procent. De daling is eerder een normalisatie na de uitzonderlijke coronajaren waarin er veel meer internetgebruik was door thuiswerk en het gebruik van videostreamingsdiensten. We zitten wel nog altijd veel meer op het internet dan voor corona.

Het internetgebruik nam in 2020 een enorme vlucht door de coronapandemie. Mensen gingen massaal thuiswerken. Collega's gingen online vergaderen met behulp van videoverbindingen en we begonnen massaal televisie te kijken via streamingsdiensten omdat we "in ons kot" moesten blijven. Er waren in die jaren pieken op het netwerk tot 638 gigabit per seconde.

Die tijden liggen gelukkig achter ons en dat laat zich ook zien in de cijfers van het dataverkeer. "Het gaat dus om een normalisatie van het dataverkeer", zegt Davina Luyten van Belnet. "In de coronajaren was de trafiek enorm groot en we zien nu dat de cijfers voor het eerst dalen."

Nog steeds enorme stijging tegenover 2019

Maar als we vergelijken met het jaar 2019 ziet het beeld er helemaal anders uit. Dan zien we in 2022 een stijging met 40 procent van het dataverkeer, van gemiddeld 160 gigabit per seconde in 2019 naar 224 gigabit per seconde.

"Dat komt omdat er toch een aantal dingen zijn gebleven na corona", zegt Luyten. "We zien dat er veel meer video wordt gestreamd dan vroeger en ook dat mensen veel meer dan vroeger thuiswerken. We werken ook meer in "the cloud", wat ook een impact heeft op het dataverkeer."

Geen avondpiek

Een van die trends in de cijfers van 2022 is het definitief wegvallen van de hevige avondpiek. Vandaag vertoont het internetverkeer elke werkdag een plateau van ‘s ochtends (vanaf 8u) tot ‘s avonds (tot minstens 22u). Ook die trend is grotendeels te verklaren door de opmars van de cloud in de bedrijfswereld, die vooral overdag massaal veel dataverkeer genereert.

Piek op stakingsdag

BNIX noteerde zijn hoogste piek in 2022 op woensdag 9 november. Toen passeerde er om 17 uur 480 gigabit per seconde. “Een piek ligt altijd aan een combinatie van factoren, en het is erg waarschijnlijk dat de nationale stakingsdag - door de verstoring van het openbaar vervoer werkten extra veel mensen thuis – hier voor iets tussen zit. Wellicht versterkt door het feit dat woensdag sowieso al een populaire thuiswerkdag is", klinkt het bij Belnet.

Meest gelezen