Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistan zit in het donker: energiebesparingsmaatregel veroorzaakt grootschalige stroomstoring

Pakistan kampt met een grootschalige stroomstoring. Tientallen miljoenen inwoners, ziekenhuizen, fabrieken en scholen zitten zonder elektriciteit. De stroomstoring werd veroorzaakt door een energiebesparingsmaatregel. Er wordt hard gewerkt om de systemen terug aan de praat te krijgen.

Deze ochtend vond een grote stroompanne plaats in Pakistan. De stroom viel uit in alle grote steden van het land, waaronder de hoofdstad Islamabad. De meeste ziekenhuizen en fabrieken kunnen draaien op noodgeneratoren. Het is niet de eerste keer dat Pakistan kampt met een stroomuitval, in oktober vorig jaar viel de elektriciteit ook uit. De minister van Energie Khurrum Dastagir houdt vol dat dit "geen grote crisis is".  

De stroompanne is ontstaan door een energiebesparingsmaatregel. In de winter is het energiegebruik in Pakistan veel lager dan in de zomer, wanneer door extreem hoge temperaturen air-conditioning dag en nacht aanstaat. Omdat het land niet over voldoende  energieopslagplaatsen beschikt, gaat er stroom in de winter verloren. 

Om dit economisch verlies te voorkomen, worden de energieopwekkingssystemen 's nachts afgesloten. "Toen deze ochtend de systemen weer opgestart werden, werd er frequentieverlies vastgesteld", aldus de minister van Energie. Automatisch volgt er een uitschakeling van de elektriciteitscentrales. 

BEKIJK - In volle ochtendspits viel het hele land zonder stroom:

Videospeler inladen...

Energiecrisis in Pakistan

Zoals veel infrastructuur in Pakistan, is ook het energienetwerk toe aan vernieuwing. Een anonieme bron vertelde het persagentschap Reuters dat "de generatoren te ver van de elektriciteitscentrales liggen en de transportleidingen te lang zijn". 

Het grootste deel van de stroom in Pakistan wordt opgewekt door geïmporteerde fossiele brandstoffen. Door de wereldwijde energiecrisis, is de prijs van energie sterk gestegen. Pakistan, dat kampt met zware schulden en grote financiële problemen, komt onder druk te staan door deze hoge energieprijs. Vorige maand kondigde de regering al aan dat winkelcentra en markten tussen 20u30 en 22u de deuren moeten sluiten. Daarnaast moeten overheidsgebouwen hun elektriciteitsverbruik met 30 procent verminderen. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

De minister van Energie beloofde dat de stroomtoevoer binnen 12 uur volledig hersteld zullen zijn.

Meest gelezen