Bewoners van Leuvense binnenstad krijgen 200 uren gratis parkeren nu parkeertarieven duurder worden 

Inwoners van de binnenstad van Leuven krijgen een voucher van 200 uren gratis parkeren per jaar om de kosten van bezoekers of zorgverleners mee te betalen. Vanaf midden maart wordt parkeren op straat in de hele binnenstad betalend.

Leuvenaars die in de binnenstad wonen, krijgen binnenkort een tegoed van 200 parkeeruren om vrij te besteden aan parkeersessies van hun bezoekers. Dat schrijft ROBtv. "De parkeertarieven gaan omhoog van 2 euro naar 2,50 euro per uur in de hele binnenstad. Die tarieven waren al sinds 2009 niet meer aangepast en het is nog steeds lager dan de index", legt de schepen voor Mobiliteit, David Dessers (Groen), bij Radio2 uit. 

Bewoners moeten niet betalen, die kunnen één of twee bewonerskaarten aanvragen. En ze krijgen ook een voucher van 200 uren om de parkeersessies van bezoek mee te betalen. "Soms zijn dat vaste bezoekers zoals grootouders die op de kleinkinderen komen passen. Of een hulpbehoevende senior die geregeld een mantelzorger over de vloer krijgt. Daarvoor vonden we een tegemoetkoming wel op zijn plaats, want we willen hen niet nodeloos op kosten jagen", zegt Dessers.

Plaats vrijhouden voor bewoners

Het parkeerkrediet inzetten, wordt erg gebruiksvriendelijk, belooft Dessers. "Via de app van 4411 zal je de nummerplaat van je bezoeker kunnen ingeven. Daarna kan je het krediet meteen beginnen op te gebruiken. Je zal kunnen kiezen of dat voor 1 uur of langer is. Je zal alleen één keer per jaar je voucher moeten aanvragen bij de stad."

De achterliggende bedoeling van het uitbreiden van de betalende zone naar de hele binnenstad is om het nijpende tekort aan parkeerplaatsen in Leuven te beperken. "Ons openbaar domein heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. We willen bezoekers eigenlijk het liefst zo snel mogelijk afleiden naar parkeergarages. Daar kunnen ze hun auto ook goedkoper kwijt en er komt meer ruimte vrij voor onze inwoners", aldus nog de schepen.

Meest gelezen