Sora Shimazaki

Scheppersinstituut in Wetteren opnieuw online na cyberaanval: "Onze specialisten hebben probleem opgelost"

De website en de digitale platformen van het Scheppersinstituut in Wetteren zijn opnieuw operationeel na de cyberaanval van vorige week. Een malafide organisatie had de systemen van de school vergrendeld en vroeg losgeld om de gegevens opnieuw vrij te maken. Maar daar ging de school niet op in. "Met wat hulp van buitenaf slaagden de computerspecialisten van de school erin om de digitale systemen te herstellen", zegt technisch directeur Bart Bruggeman. 

"Na anderhalve week dag en nacht zwoegen draait de website terug", klinkt het opgelucht bij technisch directeur Bart Bruggeman. Het is intussen al anderhalve week geleden dat het Scheppersinstituut in Wetteren werd getroffen door een cyberaanval. 

"Losgeld geven zou fout signaal zijn"

"De daders vroegen losgeld, maar daar ging de school niet op in. "Dat zou een fout signaal zijn. We hebben het kunnen oplossen met onze eigen mensen. Er was ook iemand van buitenaf bij betrokken, die heeft ons enorm goed geholpen."

Zij kregen de website weer aan de praat. "Mensen kunnen ook terug inschrijven voor onze infoavond. Dat is erg belangrijk voor ons, want die vindt al heel binnenkort plaats. Ook de digitale platformen voor leerlingen en ouders zijn terug online. We zijn dus al heel ver gevorderd. Vandaag komt er ook een externe firma om onze virtuele pc's, waar onze leerlingen tekenpakketten op draaien, te herstellen."

Extra beveiligingssystemen

Of er ook gegevens gestolen zijn bij de cyberaanval is nog niet duidelijk. "Daar hebben we weinig zicht op. We denken dat het zal meevallen, maar we zijn dat niet 100% zeker. We hebben nu alleszins extra beveiligingssystemen en back-ups geïnstalleerd."

Het onderzoek naar de daders loopt nog. "Toen we de aanval ondekten, hebben we meteen aangifte gedaan bij de politie. Veel kunnen we daar verder niet over zeggen. Het zou gaan om een organisatie die zich richt op de non-profitsector en het onderwijs, en die uit is op geld. We denken dat ze toevallig bij ons terechtgekomen zijn."

Meest gelezen