foto VRT NWS - minister Lydia Peeters (Open VLD) aan de Land van Waaslaan in Gent

Vlaanderen verbreedt fietspaden aan Dampoort in Gent na advies van verkeersexperten

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft in Gent aangekondigd dat de fietspaden op de Land van Waaslaan van en naar de Dampoort verbreed worden over een afstand van 200 meter. De beslissing komt er na een analyse van experten. Het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers moet zo omlaag. Een netwerk van scholen en ouders had om maatregelen gevraagd na twee aanrijdingen waarbij ook kinderen gewond raakten. 

De fietspaden op de Land van Waaslaan, in de buurt van de Dampoort in Gent, worden over een traject van 200 meter verbreed. Dat heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aangekondigd na een zogenaamde 'MIA Quick Scan'. Dat is een nieuwe manier om snel op te treden bij gevaarlijke verkeerssituaties. Vlaanderen stuurt dan een team van experten naar een plek waar vaker ongevallen gebeuren. Er komt een advies om maatregelen te nemen die de situatie er snel veiliger maken, in afwachting van een structurelere aanpak. In Gent betekent het deze lente al een aanpassing van wegmarkeringen voor de fietspaden en het plaatsen van extra verkeerslichten. 

Noodkreet bezorgde ouders

Gent is de eerste plaats waar de 'MIA Quick Scan' is gebruikt. Vlaanderen reageert zo op een oproep van bezorgde scholen en buurtbewoners. Zij trokken aan de alarmbel na twee ongevallen eind vorig jaar waarbij enkele kinderen gewond raakten. Vlaanderen stelde al een lokale zone 30 in op de Antwerpsesteenweg. Er is nu beslist dat er in de toekomst ook drie extra verkeerslichten op de N70 komen om conflicten tussen voetgangers, fietsers en automobilisten nog meer te vermijden, naast dus ook de verbreding van de fietspaden in beide richtingen op de Land van Waaslaan. 

Een groep buurtbewoners en bezorgde scholen, het netwerk Veilig 9040, reageert tevreden op de snelle ingreep van Vlaanderen. "Voor ons waren de ongevallen vorig jaar echt de spreekwoordelijke druppel. We zijn blij dat er vandaag maatregelen worden aangekondigd, maar ze zullen niet volstaan om alle problemen hier op te lossen. We blijven in overleg met de stad en Vlaanderen om te kijken wat er in de toekomst nog kan gebeuren om de situatie verder te verbeteren. Het is natuurlijk goed dat er naar onze bezorgdheden geluisterd wordt, we willen verder op dit elan", klinkt het. 

De kindnorm

Het netwerk verwijst naar de kindnorm die minister Peeters ook zelf naar voren schuift. "We willen dat een kind van acht jaar zich veilig en autonoom kan verplaatsen", benadrukt ze bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen. "We zullen ook op andere plaatsen waar het nodig is met de MIA Quick Scan snelle verbeteringen aanbrengen. De aanpak komt er bovenop de lijst met zwarte punten, die blijft natuurlijk ook bestaan." 

De stad Gent ijverde al langer voor maatregelen in de buurt van de Dampoort, maar is niet bevoegd voor gewestwegen. "We zijn blij dat Vlaanderen snel ingrijpt. De veiligheid op deze gewestwegen is soms echt ondermaats. De druk van het autoverkeer moet echt omlaag", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). "We zijn als stad blij dat er naar de bezorgdheden van de bewoners is geluisterd."

Meest gelezen