Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans ministerie van Justitie klaagt Google aan voor monopolie op de online advertentiemarkt

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een klacht ingediend tegen technologiebedrijf Google vanwege zijn monopolie op de online reclamemarkt. Het bedrijf heeft vijftien jaar lang met alle middelen geprobeerd om alle concurrenten uit te schakelen die zijn dominante positie bedreigden, schrijft het ministerie. De federale regering en 8 staten vragen aan de rechter om Google te verbieden nog langer advertentieruimte te verkopen. Google is eerder in andere processen al veroordeeld voor oneerlijke concurrentie.

Het Amerikaans ministerie en 8 staten beschuldigen Google ervan te veel technologie in handen te hebben voor het beheren, kopen en verkopen van advertenties op het internet. Ze vragen om het techbedrijf te veroordelen voor oneerlijke concurrentie, het te veroordelen tot een schadevergoeding en het te verplichten om nog advertentieruimte te verkopen.

"Zowat elke grote website die advertentieruimte op het internet aanbiedt, gebruikt technologie van Google", zegt Amerikaans procureur-generaal Merrick Garland. "Google bezit de belangrijkste tool waarmee adverteerders advertentieruimte op het internet kunnen kopen. En tot slot heeft Google ook heeft de belangrijkste technologie in handen waarmee adverteerders en webontwikkelaars aan elkaar worden gelinkt."

"Google heeft concurrentiebeperkende, uitsluitende en illegale methoden gebruikt om zowat alle concurrenten weg te werken die zijn dominante positie bedreigden", klinkt het. "De schade is duidelijk: websiteontwikkelaars verdienen minder en adverteerders geven meer uit." Volgens de aanklagers worden in de VS elke dag meer dan 13 miljard advertenties verkocht.

Google is door de Europese Commissie in het verleden al veroordeeld voor het overtreden van het mededingingsrecht. Europa legde Google toen een monsterboete van 4 miljard euro op. De uitspraak werd vorig jaar nog eens bevestigd door het Gerecht van de Europese Unie. 

Ook in 2017 werd Google door Europa veroordeeld tot een boete van 2,4 miljard euro voor het misbruiken van zijn machtspositie voor Google Shopping, voor het zoeken naar online producten. 

Meest gelezen