"Als dertienjarige oefende ik al Oscarspeeches voor de spiegel": dolblije reacties van cast en crew op nominatie voor "Close"

"Dertienjarige Lukas is op en neer aan het springen". Regisseur Lukas Dhont is dolgelukkig na de Oscarnominatie die zijn film "Close" in de wacht heeft gesleept. Ook de twee jonge hoofdrolspelers, Eden Dambrine en Gustav De Waele, zijn sprakeloos. En dat heuglijke gevoel wordt massaal gedeeld.

De Gentse regisseur Lukas Dhont (31) heeft een Oscarnominatie op zak voor zijn film "Close". De film is een van de vijf genomineerden in de categorie beste internationale film. De Oscars zijn de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen. Dhont kan de eerste Belgische regisseur worden die een Oscar wint voor een langspeelfilm. 

"Ik droom hier al van mijn dertiende van", zegt een dolgelukkige Dhont in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik wist toen al dat ik films wilde maken en oefende speeches voor de spiegel met een shampoofles. Ik ben ongelooflijk trots. Dertienjarige Lukas is echt op en neer aan het springen."

Dhont windt er geen doekjes om. "Wij willen winnen. We moeten nuchter blijven en genieten van het moment, maar als we er zelf niet in geloven, zal het zeker nooit gebeuren. Ik heb de andere films gezien. Het zijn sterke films. Dat kan ook niet anders, maar ik ga al mijn energie in "Close" steken de komende weken."

BEKIJK - "We zijn euforisch", zegt Lukas Dhont:

Videospeler inladen...

Ik had dit nooit verwacht, ik ben zo blij en trots

Eden Dambrine, acteur

Eden Dambrine (15), de jonge acteur die in de film de rol vertolkt van Léo, reageert verbouwereerd. "Ik vond het al ongelooflijk om op het Festival van Cannes te zijn, en nu heb ik net het nieuws gekregen dat ik naar de Oscars ga. Het dringt nog niet door. Ik had dit nooit verwacht. Ik ben zo blij en trots op het hele team. Ik heb geen woorden."

BEKIJK - "Hier is maar één woord voor: wauw":

Videospeler inladen...

"Ik denk dat hier maar één woord voor is: wauw", zegt ook Gustav De Waele (14), die Rémi speelt. "Nu we genomineerd zijn, komen we steeds dichter bij een overwinning. De andere genomineerde films zijn natuurlijk ook heel goed, dus ik kruis mijn vingers."

"Ik gun Lukas de nominatie echt. Hij is super leuk. Het was een grote eer om met hem en de andere acteurs te werken. Om dan ook nog eens met hen naar de Oscars te gaan, is geweldig. Dit is de droom van elke kind dat wil acteren."

BEKIJK - "Ik was aan het schreeuwen en op de grond aan het rollen", zegt acteur Eden Dambrine in De Afspraak:

Videospeler inladen...

Als kind keken Lukas en ik naar films als "Daens" en "Iedereen beroemd!", die ook ooit een Oscarnominatie hebben gekregen

Michiel Dhont, producer
Videospeler inladen...

Lukas is niet de enige van de familie Dhondt die alles van zichzelf heeft gegeven voor de film. Zijn jongere broer Michiel (29) is de producer van "Close". "Als kind keken Lukas en ik naar films zoals "Daens" en "Iedereen beroemd!", die ook ooit genomineerd zijn geweest voor een Oscar. Om nu in dat rijtje te mogen staan, is een heel speciaal gevoel."

"Ik besef het wel echt nog niet zo goed. Ik heb vooral heel veel emoties. Toen we "Close" zagen staan tussen de genomineerden heb ik echt geroepen en onmiddellijk mijn vriend vastgepakt. Het is fantastisch."

Campagne voeren

"Over enkele dagen komt de film uit in Noord-Amerika", zegt Michiel. "We moesten sowieso naar daar om de film te promoten, maar nu zullen we natuurlijk ook campagne moeten voeren, en screenings en Q&A's bijwonen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen onze film zien en ervoor stemmen in de finale stemronde."

Solide kans om te winnen

Dominique Deruddere, regisseur

Regisseur Dominique Deruddere, die in 2001 zelf genomineerd werd met zijn film "Iedereen beroemd!", noemt de nominatie een uniek moment. "Hopelijk voor Lukas volgen er nog veel momenten. Hij is nog jong en heeft nog een lange carrière voor zich liggen." Volgens Deruddere maakt "Close" een goede kans. "Het is natuurlijk één op de vijf, maar ik heb alle genomineerde films gezien en denk echt dat hij een solide kans heeft om te winnen. Het zou ook erg fijn zijn als het nu eens lukt."

Ook Jan Jambon, Vlaams minister-president en minister van Cultuur (N-VA), reageert euforisch. "Na een uitzonderlijk succesvol jaar voor de Vlaamse film, is dit echt de kers op de taart. We duimen met zijn allen."

Meest gelezen