Helft van eigenaars akkoord met onteigening voor tunnels op Noord-Zuid in Houthalen-Helchteren

In Houthalen-Helchteren is bijna de helft van de eigenaars die onteigend moeten worden voor de aanleg van de tunnels voor de Noord-Zuidverbinding al vrijwillig akkoord gegaan. Mensen die in aanmerking komen voor een sociale woning, krijgen voorrang bij de nieuwe woonprojecten die momenteel worden opgestart in Houthalen-Helchteren. 

In totaal moeten er 160 onteigeningen gebeuren, 70 eigenaars zijn al akkoord gegaan en met 20 eigenaars lopen de gesprekken constructief. Voor die mensen die een nieuwe woning of appartement zoeken zijn er nu in Houthalen-Helchteren bouwprojecten waar ze op kunnen intekenen. "Wij houden wooninfomarkten, waarbij het totale aanbod wordt getoond", zegt burgemeester Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus). "Op dit moment lopen er 15 woonprojecten in Houthalen, Helchteren en Houthalen-Oost, waarbij 180 woningen, kavels en appartementen worden aangeboden."

De bouwprojecten zijn toegankelijk voor iedereen, maar de nadruk ligt toch wel op de mensen die onteigend zijn. "We proberen de getroffenen zo goed mogelijk te begeleiden naar dit aanbod", zegt de burgemeester. "Ze krijgen individuele opvolging en we zoeken een juiste match."

Sociale koopwoningen

"Het zijn bijna allemaal particuliere projecten, en daar geldt de wet van vraag en aanbod", gaat Yzermans verder. "Maar voor de sociale woonkavels zijn er regelingen getroffen, dat mensen die in aanmerking komen voor een sociale koopwoning voorrang krijgen. Voor de huurwoningen is dat niet het geval."

Specifiek gaat het om het woonproject Bellefleurs dat kortbij het Nieuw Administratief Centrum (NAC) ligt. "De bouwheer is een sociale koopwoningmaatschappij en die biedt voorrang aan mensen van de Grote Baan, die hun woning hebben moeten laten gaan. Wij zorgen ervoor dat die mensen begeleid worden naar deze maatschappij."

Meest gelezen