"Goe volk gezocht": Vilvoorde lokt horecapersoneel met mobiele keuken op Grote Markt

De stad Vilvoorde en de VDAB proberen mensen warm te maken voor een job in de horeca met een mobiele keuken. Want ook in Vilvoorde is er een tekort aan horecapersoneel. Op de Grote Markt staat een bus die ingericht is als keuken en daar kan je uittesten of een job in die sector iets voor jou is. 

"Het is een soort foodtruck of een rijdende keuken waar je net als in een restaurant een kant hebt waar koude maaltijden bereid worden en een kant voor de warme bereidingen", legt schepen van Vilvoorde Didier Cortois (Open VLD) uit. "Er staat zelfs een afwasmachine in. Er worden workshops gegeven zodat je kan kennismaken met alle mogelijke jobs binnen de horeca. Dat gaat van souschef tot afwasser, maar evengoed obers en mensen die de inkopen doen."

Coronacrisis

De vacatures in de horeca geraken maar niet ingevuld en dat merken ze ook in Vilvoorde. In 2022 ontving VDAB in het arrondissement Halle-Vilvoorde 757 vacatures voor horecapersoneel, dat is bijna 32% meer dan in 2021. "Dat is het gevolg van een opeenvolging van crisissen", legt de schepen uit. "Eerst was er de coronacrisis waar heel wat mensen uit de horeca zijn gestapt om een andere job te zoeken. En dan is er ook de energiecrisis en de personeelskosten die met 10 procent gestegen zijn. Het is geen evidente sector."

Instapjob

Jobs in de horeca zijn ook perfecte instapjobs, merkt Cortois op. "We hebben in onze stad nogal wat mensen die het moeilijk hebben en die niet zo makkelijk hun weg vinden naar de arbeidsmarkt. Voor heel wat jobs in de horeca stelt dat probleem zich niet. Als je bijvoorbeeld nog niet goed Nederlands spreekt, kan je perfect groenten kuisen in een restaurantkeuken."

De mobiele keuken staat van 24 tot 26 januari op de Grote Markt in Vilvoorde, onder het motto: "Goe volk gezocht". 

Meest gelezen