Merchtem verkoopt 41 hectare aan landbouwgronden: "Het beheren van akkers en weiden is geen kerntaak"

De gemeente Merchtem wil 41 hectare aan landbouwgronden verkopen omdat het beheren van die gronden geen kerntaak is, vindt het gemeentebestuur. Pachters met voorkooprecht moeten minstens de prijs van het officieel schattingsverslag betalen, anders worden de gronden openbaar verkocht.

De gemeente Merchtem wil zo’n 41 hectare gronden verkopen. Het pachten van die gronden brengt te weinig op en er komt veel administratie bij kijken. Strategische landbouwbouwgronden worden dan weer niet verkocht. Die kunnen worden omgezet naar open ruimte of bos.

“We gaan eerst de zittende pachter uitnodigen”, zegt schepen David de Valck (Open VLD, LVB). “We hebben natuurlijk ook schattingsverslagen en dan gaan we kijken of we tot een akkoord kunnen komen zodat de pachter eigenaar kan worden. Lukt dat niet, dan zal het perceel openbaar worden verkocht via de online immowebsite Biddit. En we gaan proberen om dat in een jaar af te ronden.”

De geraamde opbrengst van alle officiële schattingsverslagen is 2,2 miljoen euro. De prijzen van de tientallen percelen lopen uiteen, afhankelijk van onder meer de kwaliteit van de grond en de vorm van het perceel. 

Meest gelezen