Videospeler inladen...

Zweden wil dialoog met Turkije hervatten in gesprekken rond toetreding tot NAVO, Finland vraagt een time-out

Zweden wil de dialoog met Turkije hervatten om het NAVO-lidmaatschap van het Noord-Europese land mogelijk te maken. Dat heeft de Zweedse premier gezegd, nadat de onderhandelingen met Turkije waren stopgezet door anti-Turkse demonstraties in Zweden. Finland zei eerder vandaag dat een time-out nodig is in de gesprekken met Turkije. De Turkse regering weigert de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO al maanden.

"Er is een time-out nodig voordat we naar de trilaterale gesprekken (Finland, Zweden en Turkije) kunnen terugkeren. We moeten kijken waar we staan wanneer het stof is neergedaald na de huidige situatie, dus er mogen nog geen conclusies worden getrokken," vertelde minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto aan persagentschap Reuters in een telefonisch interview.

Gisteren zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op de Turkse televisie nog dat Zweden niet op de steun van Turkije hoeft te rekenen. De uitspraak volgde op een manifestatie van de Zweeds-Deense extreemrechtse activist Rasmus Paludan. Die verbrandde voor de Turkse ambassade in Stockholm een exemplaar van de Koran. 

"Ik wil de dialoog met Turkije hervatten", zei de Zweedse premier Ulf Kristersson vanavond tijdens een persconferentie. Hij gaf kritiek op de opruiers die proberen om de Zweedse kandidatuur onderuit te halen en riep op tot kalmte.

Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep Turkije op om de gesprekken niet te blokkeren. "De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van denken is een kostbaar goed, in Zweden en in alle andere NAVO-landen. Dat is ook de reden waarom ongepaste daden niet per se illegaal zijn", onderlijnde Stoltenberg.

De relatie tussen Zweden en Turkije is al maandenlang gespannen. De Turkse regering weigert de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Om lid te kunnen worden, is de goedkeuring van alle NAVO-lidstaten nodig. Ankara stelt eisen waar Zweden niet aan wil toegeven, zoals het uitleveren van 130 Koerden die in Zweden verblijven, en die Turkije beschouwt als terroristen. 

Meest gelezen