Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Ook bij oud-vicepresident Mike Pence thuis zijn vertrouwelijke documenten gevonden

Het is blijkbaar geen sinecure om het Witte Huis te verlaten zonder bij het opruimen en inpakken vertrouwelijke documenten mee te nemen: na gewezen president Donald Trump en huidig president Joe Biden blijkt nu ook ex-vicepresident Mike Pence in het bezit te zijn geweest van "mogelijk gevoelige of geheime informatie". Het pleit voor Pence dat hij zelf het initiatief nam om zijn papieren te laten doorzoeken. 

Volgens de advocaat van de gewezen vicepresident had die zelf "vanuit overmatige voorzichtigheid" externe adviseurs gevraagd om de documenten die hij in zijn privé-woning in Indiana bewaarde van naderbij te bekijken. Na alle onthullingen over president Biden en voorheen zijn voormalige baas Donald Trump, wou Pence er zeker van zijn dat er niets bij zat dat hij, volgens de wettelijke voorschriften, aan de Nationale Archieven had moeten overdragen. 

Die eerste doorlichting leverde "een klein aantal documenten" op die "potentieel gevoelige of als geheim geklasseerde informatie bevatten, verspreid doorheen de verslagen". Pence zou die meteen in een kluis hebben weggeborgen en de Nationale Archieven op de hoogte hebben gebracht. Kort daarna zijn FBI-agenten bij hem thuis de documenten komen ophalen.

Volgens de advocaat van Pence was dat niet geheel in overeenstemming met de geëigende procedures, maar Pence heeft al het materiaal bereidwillig overhandigd. Voor Mike Pence is het belangrijk dat er geen enkele verdachtmaking aan hem blijft kleven als zou hij doelbewust geheime documenten hebben meegesmokkeld. Pence lijkt nog zijn kansen te wikken en wegen voor een deelname aan de presidentsverkiezingen van 2024. 

Meest gelezen