Belgische film "Close" heeft Oscarnominatie beet, "Everything everywhere all at once" kan 11 Oscars winnen

De Gentse regisseur Lukas Dhont heeft een Oscarnominatie op zak voor zijn film "Close". De film is een van de vijf genomineerden in de categorie beste internationale film. De Oscars zijn de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen. Dhont kan de eerste Belgische regisseur worden die een Oscar wint voor een langspeelfilm. De grote favoriet voor de Oscars is de Amerikaanse film "Everything everywhere all at once". Die sleepte 11 nominaties in de wacht.

In 2019 greep Lukas Dhont net naast een Oscarnominatie met zijn veelgeprezen debuut "Girl". Nu dingt hij wel mee naar de prijs met zijn tweede film "Close". Of de film over de hechte vriendschap tussen twee 13-jarige jongens ook zal winnen, weten we binnen anderhalve maand. "Close" neemt het op tegen "All quiet on the western front" (Duitsland), "Argentina, 1985" (Argentinië), "Eo" (Polen) en "The quiet girl" (Ierland). De Oscars worden uitgereikt op zondag 12 maart in Los Angeles, bij ons is het dan al maandag.

BEKIJK - "Close" wordt afgeroepen bij de genomineerde films in de categorie beste internationale film:

Videospeler inladen...

"Close" ging vorig jaar in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes en werd daar bekroond met de Grand Prix. Hij won ook al verschillende prijzen op kleinere festivals en was onder meer genomineerd voor de Europese filmprijzen en de Golden Globes. 

Het is al van 2014 geleden dat er nog eens een Belgische film kans maakt op de Oscar voor beste internationale film. Toen was "The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen genomineerd. Ook "Rundskop" van Michaël R. Roskam en "Iedereen beroemd!" van Dominique Deruddere kregen een Oscarnominatie in die categorie. Net als "Daens" van Stijn Coninx, "Farinelli" en "Le maître de musique" van Gérard Corbiau en "Paix sur les champs" van Jacques Boigelot.

"Everything everywhere all at once" is favoriet

De grote favoriet voor de Oscars is "Everything everywhere all at once" met 11 nominaties. Het absurde sciencefiction drama is onder meer genomineerd voor beste film, beste regisseur (Daniel Kwan en Daniel Scheinert), beste actrice in een hoofdrol (Michelle Yeoh), beste acteur in een bijrol (Ke Huy Quan) en twee keer beste actrice in een bijrol (Jamie Lee Curtis en Stephanie Hsu). 

Voor de topprijs beste film neemt "Everything everywhere all at once" het op tegen "The banshees of Inisherin", "All quiet on the western front", "Elvis", "The fabelmans", "Tár", "Top gun: Maverick", "Avatar: the way of water", "Triangle of sadness" en "Women talking". 

Voor het eerst maken twee sequels kans op de Oscar voor beste film. "Top gun: Maverick" en "Avatar: the way of water" zijn twee kaskrakers die het publiek na corona weer volop naar de bioscoop lokken. 

De streamingdienst Netflix wist zich met één film te plaatsen in de categorie beste film, namelijk de Duitse oorlogsfilm "All quiet on the western front". "Guillermo del Toro's Pinocchio", ook van Netflix, is de favoriet in de categorie beste animatiefilm

Geen vrouwelijke regisseurs dit jaar

De Duitse oorlogsfilm "All quiet on the western front" en de Ierse tragikomedie "The banshees of Inisherin" kunnen rekenen op elk 9 nominaties. "All quiet on the western front" is niet alleen genomineerd als beste film, maar ook als beste internationale film. "Close" zal wellicht deze film moeten kloppen om de Oscar binnen te halen in die laatste categorie. 

De afgelopen twee jaar won een vrouw de Oscar voor beste regisseur, maar dat zal dit jaar niet het geval zijn. Er zijn enkel mannen genomineerd in die categorie, zoals Steven Spielberg met "The fablemans". Het is al zijn achtste Oscarnominatie voor beste regisseur. Hij won de prijs al twee keer. 

Bij de actrices is Michelle Williams genomineerd voor haar rol in "The fabelmans". Ze neemt het in de categorie beste actrice in een hoofdrol op tegen Ana de Armas die Marilyn Monroe vertolkte in "Blonde", Cate Blanchett in "Tár", Andrea Riseborough in "To Leslie" en Michelle Yeoh in "Everything everywhere all at once". Yeoh is de eerste Aziatische actrice die deze prijs kan winnen. 

Angela Basset is dan weer de eerste persoon die een acteerprijs kan winnen voor een rol in een Marvelfilm. Ze is genomineerd als beste actrice in een bijrol voor de superheldenfilm "Black Panther: Wakanda forever". 

Colin Farrell maakt kans op de Osar voor beste acteur in een hoofdrol voor "The banshees of Inisherin", terwijl zijn tegenspeler Brendan Gleeson genomineerd is in de categorie beste acteur in een bijrolFarrell neemt het op tegen Austin Butler die Elvis vertolkte in de gelijknamige biopic, Brendan Fraser in "The whale", Bill Nighy in "Living" en Paul Mescal in "Aftersun".

BELUISTER - Cultuurjournalist Joris Vergeyle zet de opmerkelijkste genomineerden op een rijtje:

De films met de meeste nominaties:
 
  • "Everything everywhere all at once": 11 nominaties
  • "All quiet on the western front": 9 nominaties
  • "The banshees of Inisherin": 9 nominaties
  • "Elvis": 8 nominaties
  • "The fabelmans": 7 nominaties
  • "Tár": 6 nominaties
  • "Top gun: Maverick": 6 nominaties
  • "Black Panther: Wakanda forever": 5 nominaties
  • "Avatar: the way of water": 4 nominaties

Meest gelezen