radio2

Extra maatregelen moeten geweld tussen jongeren in Lommel voorkomen: "Amokmakers krijgen plaatsverbod"

Lommel zal daders die betrapt worden op zinloos geweld een bestuurlijk plaatsverbod opleggen. Dat betekent dat ze zich dan niet meer in de uitgaansbuurt mogen begeven. Als ze dat toch doen, kunnen ze bestuurlijk worden aangehouden. De maatregelen komen er na een incident van twee weken geleden, waarbij een tiener van 17 tegen zijn hoofd werd gestampt.

Gewelddadige amokmakers zullen in Lommel voortaan een bestuurlijk plaatsverbod opgelegd krijgen. Dat houdt in dat ze zich niet meer in het centrum mogen begeven, waar ook de uitgaansbuurt is. Als ze dat toch doen, kunnen ze bestuurlijk worden aangehouden. Zo'n twee weken geleden werden in Lommel drie jongemannen gearresteerd, nadat een tiener van 17 zwaar werd aangepakt. De harde beelden van het incident werden via sociale media verspreid. Daarom neemt de stad nu nog meer maatregelen tegen zinloos geweld.

"De beelden van die vechtpartij waren verschrikkelijk en schokkend", zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V). "Onze politie en het parket hebben de situatie heel ernstig genomen en op dit moment worden de daders vervolgd voor poging tot doodslag. Enkele jongeren verpesten het plezier voor een heel grote groep die zich hier gewoon wil amuseren." Volgens Nijs is het tijd voor een krachtdadige aanpak in de stad. "Wij zullen amokmakers aanhouden indien zij meermaals betrokken zijn bij incidenten. Ze krijgen dan ook een plaatsverbod en mogen zich niet meer in de uitgaansbuurt begeven."

Bestuurlijke maatregelen

"Vorige zomer stelden wij al vast dat er meer incidenten waren met jongeren in de uitgangsbuurt in Lommel", zegt de burgemeester. "Na de coronacrisis zagen we bij hen een enorme knaldrang en dat ging gepaard met een verhoogd aantal incidenten. We hebben toen enkele bestuurlijke maatregelen opgelegd aan de horecazaken waar die incidenten zich vaak voordeden. De uitbaters hebben dat natuurlijk ook niet in de hand. Het ging dan over een vervroegd sluitingsuur, het inzetten van bewaking, extra verlichting aan een nabijgelegen bouwterrein en het inzetten van patrouillewagens van de politie tijdens de weekendavonden." Die maatregelen hebben volgens de burgemeester gezorgd voor een daling van het aantal incidenten met 80 procent. 

Enkele jongeren verpesten het plezier voor een heel grote groep die zich hier gewoon wil amuseren

Bob Nijs, burgemeester Lommel (CD&V)

"Het is een brede problematiek", gaat de burgemeester verder. "En daarom zijn al die verschillende maatregelen nodig. Maar we willen ook preventief werken. In overleg met de scholen hebben we een scholenprotocol opgesteld. Binnenkort zal er ook een overleg zijn met alle directies, en met de diensten Samenleving en Jeugd, om te kijken welke acties wij kunnen ondernemen om preventief op te treden en te zorgen dat dat zinloos geweld zich niet meer voordoet in onze uitgangsbuurt", besluit Nijs.

Meest gelezen