vzw Stijn

Stijn vzw vraagt meer aandacht voor het zicht van kinderen met verstandelijke beperking: "Wordt vaak over het hoofd gezien"

Er moet meer aandacht komen voor het zicht van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Dat zegt zorgnetwerk Stijn vzw, die verschillende zorginstellingen heeft in Limburg. De vzw lanceert daarom een sensibiliseringscampagne met tips.

Het zorgnetwerk Stijn roept zorgverleners, ouders en andere mantelzorgers op om meer aandacht te besteden aan goed zien. "Vaak zijn de zorgen al zo groot, waardoor een goed zicht aan de aandacht ontsnapt", legt Leen Hulshagen van zorgnetwerk Stijn uit. De vzw werkte daarom een sensibiliseringscampagne uit, samen met KU Leuven, UZ Leuven en Centrum Ganspoel vzw.

Het zicht bepaalt de verdere ontwikkeling van een kind

"Het zicht bepaalt de verdere ontwikkeling", benadrukt Hulshagen. "Als je een verstandelijke beperking hebt, kan je niet verwoorden dat je niet goed ziet. Als er dan niets aan gedaan wordt, heeft dat invloed op de verdere ontwikkeling van zijn of haar leven."

Naast bewustwording wil Stijn vzw ook enkele tips meegeven. "We bieden een eenvoudige vragenlijst aan waarin je vragen kan beantwoorden, waarbij alarmbelletjes afgaan als er iets mis is. Zo kan je bepalen of je naar en oogarts moet gaan of dat er aanpassingen moeten worden doorgevoerd."

Kleine aanpassingen

Die aanpassingen kunnen klein zijn, maar de kwaliteit van het leven kan daardoor vergroot worden. "Een bril zou een oplossing kunnen zijn natuurlijk, maar het kan ook simpeler. Ik had bijvoorbeeld een gast die langs de linkerkant beter zag dan aan de rechterkant", vertelt Hulshagen. "Dan weet je dat je beter links kan gaan zitten om hem eten te geven. Of sommige gasten hebben tunnelzicht, en dan weet je dat je heel centraal bepaalde zaken moet aanbieden. Je merkt gewoon dat daardoor al veel kinderen geholpen worden." 

Stijn vzw heeft vestigingen in Pelt, Diepenbeek, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Mol en Scherpenheuvel. Meer info over de campagne vind je op de website van Stijn vzw

Meest gelezen