fotografie peter Hilz (C)

Mogelijk 200 jobs op de helling door verschuivingen bij Janssen Pharmaceutica

Janssen Pharmaceutica heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd te willen besparen bij de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. Volgens de vakbonden kan dat tot tweehonderd banen op de helling zetten. Vooral de vestiging in Beerse zou getroffen worden.

"Wij hebben vanmorgen de sociale partners geïnformeerd over het herbekijken van de portefeuille van R&D", zegt woordvoerder Tim De Kegel van Janssen Pharmaceutica. Over het aantal banen dat dat zou kosten, wil het bedrijf zich naar buiten toe nog niet uitspreken. Janssen is nu gestart met een informatie- en consultatieronde met de sociale partners.

Volgens Peter Goris van de christelijke vakbond ACV heeft de Amerikaanse directie van Johnson & Johnson, waar Janssen deel van uitmaakt, beslist dat er verschuivingen moeten worden doorgevoerd in ons land. Daarbij kunnen er op termijn 200 van de 5.200 banen sneuvelen. De afdeling R&D bevindt zich vooral in de vestiging in Beerse. 

"Bij Janssen ligt er een sociaal plan klaar voor dit soort situaties", zegt Goris. "Voor wie wordt ontslagen, zal men in eerste instantie een andere functie zoeken binnen het bedrijf." Begin februari volgt een nieuwe bijzondere ondernemingsraad, waarna de onderhandelingen kunnen starten. 

Complete verrassing

Serge Seret van de socialistische vakbond BBTK is bij Radio 2 in Antwerpen compleet verrast door de beslissing. "Het vierde kwartaal was op bepaalde afdelingen enorm goed en het bedrijf deelde toen mee dat er zelfs reden tot feesten was." Volgens Seret dreigen de ontslagen vooral binnen de afdeling "onderzoek en ontwikkeling". "Het is niet duidelijk waarom, maar in die afdeling zijn ze de financiën aan het herbekijken en daar moeten mensen vertrekken."

Dat wil zeggen dat er ontslagen zullen vallen in de hoofdvestiging in Beerse. "Daar zit de onderszoeksafdeling, dus daar kunnen de klappen vallen. Ook in Geel, waar de productie plaatsvindt, zullen er mensen moeten vertrekken. Vrolijk nieuws is dat niet, mensen zullen verbaasd reageren. Dit is als donderslag bij heldere hemel."

Ondernemingsraad

Op 1 februari is er bij Janssen Pharmaceutica de volgende ondernemingsraad waar de vakbonden samenzitten met de directie. "We hopen dan meer duidelijkheid te krijgen over hoeveel en waar de mensen moeten vertrekken. We zullen er alles aan doen om de aangekondigde ontslagen te verminderen", klinkt een strijdvaardige Serge Seret.

Meest gelezen