Copyright 4324424Globe Photos/MediaPunch 2020

“Stairway to Heaven” van Led Zeppelin is de “Ultieme Tijdloze Song”

Meer dan 1 miljoen Vlamingen brachten de voorbije 35 jaar een stem uit voor De Tijdloze 100, de jaarlijkse ranking van de beste pop- en rocksongs volgens de luisteraars van De Tijdloze. De redactie heeft nu berekend welke song over al die jaren heen het grootste aantal stemmen heeft gekregen en voortaan “De Ultieme Tijdloze Song” mag genoemd worden. Dat is niet “The Chain” van Fleetwood Mac, de nummer één in 2022, maar wel “Stairway to Heaven” van Led Zeppelin. Dit is wat u erover moet weten.

"Stairway to Heaven" is met een speelduur van acht minuten niet zo radiovriendelijk, niemand weet waar het nummer precies over gaat en de muzikanten van Led Zeppelin noemden het "niet noodzakelijk hun beste werk". Het lied belandde dan ook slechts een keer bovenaan in De Tijdloze 100, maar wel minstens dertig keer in de top tien. 

Rolling Stone-journalist Lester Bangs omschreef het rocknummer in zijn eerste review in 1971 als "een misplaatste brij van geluiden" en het Britse muziektijdschrift Sounds beweerde dat "het eerst verveling en dan catatonie (een ontregeling van het motorische systeem) veroorzaakte". Toch groeide "Stairway to Heaven" uit tot een van de populairste rocksongs aller tijden en nu ook tot de "Ultieme Tijdloze Song". 

BEKIJK - "Stairway to Heaven" live in 1975

  • "Stairway to Heaven" stond op de plaat "Led Zeppelin IV" uit 1971 en werd nooit uitgebracht op single. Dat bleek een geniale zet van de manager van Led Zeppelin Peter Grant: het nummer groeide tussen '71 en '73 uit tot een echt anthem, en iedereen kocht de hele plaat alsof het de single was.

  • De zanger van Led Zeppelin Robert Plant schreef de tekst grotendeels tijdens een verblijf in Headley Grange, een opname- en repetitielocatie in het zuiden van Engeland. Het grote, stoffige herenhuis had geen elektriciteit, maar wel een buitengewone akoestiek. De locatie was in de jaren 60 en 70 populair bij bands die privacy zochten, het was een rustige plaats zonder feestjes en dealers. De grootste afleiding in de omgeving waren schapen en klein wild. Het grote gebouw deed oorspronkelijk dienst als werkhuis voor armen, zieken en wezen, maar na het verblijf van Led Zeppelin werd het gebouw officieel geregistreerd als Brits cultureel-historisch erfgoed. 
Led Zeppelin voor het werkhuis Headley Grange waar "Stairway to Heaven" werd geschreven en opgenomen
  • Zanger Plant vond inspiratie in zijn favoriete boeken voor het schrijven van de tekst: "The Magic Arts in Celtic Britain" van Lewis Spence en de werken van Tolkien. De tekst heeft een hoog "Lord of the Rings"-gehalte: een dame wijst ons een trap naar de hemel, een mysterieuze fluitspeler lokt ons de andere richting uit, de bomen denken er intussen het hunne van. In volgende zin lees je bijvoorbeeld een verwijzing naar de rookringen die de tovenaar Gandalf blaast: "In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees". 

  • Ook de duivel zou de tekst mee hebben geschreven. Zo geloven enkele zweverige fans na de mysterieuze uitleg die Plant gaf over de tekst die zichzelf zou hebben geschreven: "Ik hield een potlood vast en om een of andere reden was ik in een zeer slechte bui. Plots schreef mijn hand de woorden "There's a lady who's sure all that glitters is gold / And she's buying a stairway to heaven".
  • Het nummer werd in 2014 aangeklaagd voor plagiaat. Volgens de klacht zou de intro van "Stairway to Heaven" wel heel erg gelijken op een gitaar-riff uit het instrumentale nummer "Taurus" van de Amerikaanse band Spirit. Na een lange juridische strijd oordeelde een jury van elf rechters in 2020 in het voordeel van Led Zeppelin. De overeenkomst tussen "Stairway to Heaven" en "Taurus" bleek volgens de jury onvoldoende om te kunnen spreken van plagiaat. 
  • Ook Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page verzon verschillende mythische verhalen rond de muzikale ontstaansgeschiedenis van de rockhit. In 2016 moest Page in de plagiaatzaak het echte verhaal vertellen voor de rechter. De gitarist beweerde dat hij de muziek thuis in zijn eentje schreef. Later speelde hij een eerste ruwe versie voor zijn bandgenoten in Headley Grange. Daar namen ze alles op met behulp van een mobiele studio die eigendom was van de Britse rockband The Rolling Stones. 
  • De erfenis van "Stairway to Heaven" is enorm. Het beste bewijs daarvan zie je waarschijnlijk in de film Wayne's World. Ook coverden grote artiesten als Foo Fighters, Frank Zappa, Dolly Parton, Mastodon en vele anderen het nummer. Zelfs Mary J. Blige nam in 2010 een bizarre versie op met Steve Vai op gitaar, Randy Jackson op bas en Travis Barker van Blink-182 op drums.
De "Stairway to Heaven" Memorial ter herdenking van een metroramp (1943) in het station Bethnal Green in London
  •  Tijdens het wereldkampioenschap synchroonzwemmen in 2009 in Rome won het Spaanse team een gouden medaille voor een routine op de Led Zeppelin-klassieker.
  • In de Netflix-reeks House of Cards wordt het waargebeurde historische feit aangehaald dat in de zomer van 1974, toen Gerald Ford het Amerikaanse presidentschap overnam van Richard Nixon, zijn 18-jarige zoon een stereo-installatie meenam naar het dak van het Witte Huis om daar loeihard "Stairway to Heaven" te spelen. Het was te horen tot aan de overkant van de straat.
  • De naam "Stairway to Heaven" werd eveneens gebruikt als titel voor een gedenkteken ter herdenking van een metroramp (1943) in het station Bethnal Green in Londen. 

Meest gelezen