Achelse Kluis verkocht aan ondernemer, bier mag niet langer trappist genoemd worden

De abdij van Achel komt wellicht in handen van ondernemer Jan Tormans, eigenaar van Tormans Group. Er is een intentieverklaring voor de verkoop ondertekend. Tormans zou onder meer de brouwerij verder willen uitbouwen, de plannen voor de rest van de abdij zijn nog onduidelijk. Maar als de brouwerij in privéhanden komt, mag de naam trappist niet langer gebruikt worden voor het bier dat in Achel gebrouwen wordt.

Een kleine drie jaar geleden zijn de laatste twee broeders vertrokken uit de Achelse Kluis zoals de Sint-Benedictusabij wordt genoemd. Ze vertrokken naar de abdij van Westmalle, de eigenaar van het complex in Achel. De brouwerij, de brasserie en de abdijwinkel bleven behouden en zijn nog altijd erg populair, ook bij wandelaars die het natuurgebied Groote Heide bezoeken. Fazenda da Esperança, een van oorsprong Braziliaanse geloofsgemeenschap behield er ook haar opvang voor ex-verslaafden, hoewel het aantal gasten daar altijd beperkt bleef. 

Trappist-logo

Na het vertrek van de broeders mocht het logo van trappist niet meer gebruikt worden. Het ATP-label (Authentic Trappist Product) mag alleen gebruikt worden als het brouwen gebeurt in een abdij waar broeders aanwezig zijn. De naam trappist mocht nog wel op de etiketten staan, omdat de brouwerij nog onder de vleugels van de abdij van Westmalle viel. Maar dat stopt nu dus van zodra de abdij verkocht is. 

De abdij van Westmalle had de Achelse Kluis al een tijd geleden te koop gezet. Er waren verschillende kandidaten, elk met hun eigen plannen. Uiteindelijk is ondernemer Jan Tormans overgebleven en met hem is een intentieverklaring tot verkoop ondertekend. 

Uitkijken naar toekomstplannen

Het is voorlopig nog even afwachten welke plannen de nieuwe eigenaar met de site heeft. Dat de brouwerij het economisch speerpunt wordt, lijkt wel vast te staan. Burgemeester Theo Schuurmans (CD&V) van Hamont-Achel hoopt op een goede samenwerking. Het stadsbestuur heeft immers al langer plannen om aan de Achelse Kluis een bezoekers- en regionaal belevingscentrum uit te bouwen. Want de Kluis ligt naast het natuurgebied De Groote Heide, op de grens van België en Nederland.

Burgemeester Schuurmans bevestigt ook dat een aantal gebouwen aan restauratie toe zijn. En dat in de verkoopvoorwaarden staat dat de uitstraling van de gebouwen en de natuur errond in stand moet worden gehouden. Voor het overige wordt op dit moment weinig informatie gegeven over de verkoop en de toekomstplannen.

Meest gelezen