Amazon lanceert een abonnement op medicatie, amper 5 dollar per maand: is dat een goed idee? 

Naast een abonnement op series, films en gratis geleverde pakjes kan je je nu ook abonneren op medicatie bij Amazon in de Verenigde Staten. Voor wie al een Amazon Prime abonnement heeft, kost een abonnement op voorgeschreven medicijnen 5 dollar per maand. 

Hier bij ons bestaat het nog niet, maar in de Verenigde Staten kunnen mensen zich nu ook abonneren op medicatie. RxPass, zo heet het nieuwe abonnement van Amazon voor generische geneesmiddelen. Amazon Prime klanten kunnen zich voor 5 dollar per maand abonneren. Niet alle soort medicatie is beschikbaar, slechts een 80-tal middelen vallen onder het abonnement. Verslavende en/of verdovende medicatie zullen niet besteld kunnen worden.

"Het is een soort van verzekering op je uitgaven van bepaalde middelen. Specifiek gaat het over voorgeschreven medicatie, voornamelijk voor chronische aandoeningen. Dan gaat het bijvoorbeeld over maagzuurremmers of bloeddrukverlagende middelen. Per definitie dus zaken die een vast budget vereisen van iemand die dat voorgeschreven krijgt," vertelt Walter Van Dyck, hoofddocent Technologie en Innovatiemanagement aan Vlerick Business School, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister het gesprek met Walter Van Dyck in "De Wereld Vandaag" hier:

Risico's

Dat het over voorgeschreven geneesmiddelen gaat, is belangrijk want dat betekent dat mensen niet zomaar veel medicatie goedkoop kunnen inkopen om het dan zelf te verkopen. 

Deze abonnementsformule betekent ook dat er geen apotheker meer tussenkomt. Die apotheker omzeilen houdt wel een risico in volgens Van Dyck: "Het gaat om middelen die advies vragen, als je die raad wegneemt, kan dat gevaarlijk zijn. Veel medicatie wordt bijvoorbeeld samen genomen, dan is advies van een apotheker echt wel noodzakelijk." 

Economisch rendabel?

Amazon probeert al langer door te breken op de gezondheidsmarkt, de vraag is nu of dat hiermee gaat lukken? "Met hun model, een verzekeringsmodel, moet je wel voldoende abonnees kunnen aantrekken. Als je maar vijf dollar vraagt voor iets dat 20 dollar waard is, moet je een heel grote massa van mensen hebben om het rendabel te maken." Dat is dus nog even afwachten.

Volgens Van Dyck zal het systeem in ieder geval nog niet meteen in België of Europa geïntroduceerd worden: "Ten eerste zit je in Europa met allemaal kleine landjes, dat maakt het al moeilijk om dit rendabel te maken en ten tweede moet Amazon het RIZIV (het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) kunnen overtuigen om hen toegang te verlenen tot de markt en dat zal niet zo eenvoudig zijn."

Meest gelezen