Unsplash

Runderen in Zulte zijn gestorven door ondervoeding en niet door zwerfvuil

Bij een hobbyteler in Zulte zijn enkele runderen dood aangetroffen door ondervoeding. Zwerfvuil heeft er niets mee te maken. Dat was de oorzaak die de hobbyboer zelf had gegeven voor de dood van de vijf dieren, maar dat wordt tegengesproken door het onderzoek van de afdeling Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid.

Een hobbyveeteler uit Zulte had laten weten dat hij op korte tijd vijf koeien had verloren nadat wellicht zwerfvuil in hun voeder was terecht gekomen. Maar uit onderzoek van Dierenwelzijn blijkt nu dat het om ondervoeding gaat. "We hebben een klacht binnengekregen en die klacht is onderzocht en nu blijkt dat de runderen ondervoed waren", zegt Ann Heylens van Dierenwelzijn.

"Ondervoeding en verwaarlozing"

"Samen met de lokale politie en het Federaal Voedselagentschap zijn er verschillende controles geweest", gaat Ann Heylens verder. "We hebben enkele runderen aangetroffen die duidelijk ondervoed waren. Er is geen sprake van zwerfvuil."

De runderen die er nu nog zijn, worden opgevolgd door een dierenarts. Ook de hobbyveeteler wordt bijgestaan door een expert die landbouwers in moeilijkheden ondersteunt.

Zwerfvuil had gekund

De verklaring die de hobbyboer zelf had was niet onwaarschijnlijk. Er zijn al heel wat runderen gestorven doordat ze metaal uit zwerfvuil hadden opgegeten. Veearts Leen Moerman uit Wortegem-Petegem lichtte het fenomeen toe bij Radio2 Oost-Vlaanderen.

Meest gelezen