Canadese zanger Justin Bieber verkoopt zijn muziekrechten "voor zo'n 200 miljoen dollar"

De Canadese popster Justin Bieber (28) heeft de rechten op zijn songs verkocht aan Hipgnosis Songs Capital. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De deal zou "één van de grootste ooit zijn voor een artiest jonger dan 70" en zo'n "200 miljoen dollar waard zijn". Bieber sluit zich zo aan bij een lange lijst van artiesten zoals Bob Dylan of Bruce Springsteen die hun muziekrechten verkochten in ruil voor cash.

Hipgnosis Songs Capital is een samenwerkingsverband met investeringsfonds Blackstone. Het bedrijf bezat al de muziekrechten van artiesten als Red Hot Chili Peppers, Leonard Cohen, Justin Timberlake en Shakira. Hipgnosis maakte zelf geen bedrag bekend, maar volgens The Wall Street Journal zou de deal zo'n 200 miljoen dollar (183,5 miljoen euro) waard zijn. 

Volgens de topman van Hipgnosis is de impact van Justin Bieber op de muziekcultuur de voorbije 14 jaar opmerkelijk geweest. "Op slechts 28-jarige leeftijd is hij een van de weinige bepalende artiesten van het streamingtijdperk die de hele muziekindustrie nieuw leven hebben ingeblazen en een loyaal en wereldwijd publiek hebben meegenomen op een reis van tienerfenomeen tot belangrijk artiest".

De deal zou "één van de grootste ooit zijn voor een artiest jonger dan 70". De liedjes van Bieber (die bekend is van hits als "Baby", "Boyfriend", "Sorry" en "Love yourself") werden al meer dan 30 miljard keer gestreamd op Spotify alleen. Op dat platform heeft hij maandelijks ook bijna 82 miljoen luisteraars. 

De deal zou de volledige backcatalogus van Bieber omvatten: 290 nummers die vóór 31 december 2021 zijn uitgebracht, de royalty's van zijn master-opnames (die nog steeds eigendom zijn van Universal Music Group) en de naburige rechten (elke keer dat een nummer in het openbaar wordt gespeeld worden die betaald aan de eigenaar van de opname).

"Toen Justin de beslissing nam om een ​​catalogusdeal te sluiten, vonden we al snel de beste partner om deze geweldige erfenis te behouden en te laten groeien: Merck Mercuriadis en Hipgnosis", legt Scooter Braun, de manager van Bieber, uit. "Al meer dan 10 jaar entertaint en ontroert Justin Bieber ons met enkele van de grootste nummers ter wereld. Ik ben zo trots op hem en op al diegenen die door de jaren heen betrokken zijn geweest bij het maken van dit ongelofelijke oeuvre. Justin is echt een once in a generation-artiest en dat wordt weerspiegeld door de omvang van deze deal." 

BEKIJK - Wat maakt het interessant om rechten te kopen? Wat hoopt een agentschap daarmee te winnen?

Videospeler inladen...

"Dit is bijzonder uitzonderlijk", zegt Luc Gulinck, jurist gespecialiseerd in auteursrecht. "De meeste artiesten die dit doen kunnen terugkijken op een lange carrière. We kennen de details van deze deal niet, maar die moet financieel ontzettend gunstig geweest zijn. De artiest gelooft erin dat deze firma, een van de grote spelers, zijn rechten kan maximaliseren. Het is een vorm van vermogensplanning, je wacht niet op resultaten, je zegt: betaal mij nu, de derde partij moet het rendement dan maximaliseren. Het is een afkoop eigenlijk, een transactie die in de tijd naar voren gebracht wordt." 

Tournee "Justice" wordt nog niet hervat

De fans van Bieber zullen het voorlopig trouwens met de opnames van zijn songs moeten blijven doen, want zijn tournee "Justice" is al enkele keren uitgesteld.  De tournee had eigenlijk begin 2020 van start moeten gaan, maar vanwege de coronapandemie werd die start uitgesteld naar februari 2022. Bieber trad toen een tiental keer op, maar moest de concertreeks daarna stopzetten. 

Bieber lijdt aan het syndroom van Ramsay-Hunt en had daardoor in 2022 last van een gezichtsverlamming. Begin september maakte hij bekend dat hij om gezondheidsredenen zijn tournee even pauzeerde. Intussen heeft hij ook al zijn concerten tot en met dit voorjaar geschrapt. Enkele jaren geleden laste Bieber ook al een pauze in omwille van mentale problemen. 

Meest gelezen