Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Europees Hof voor de Rechten van de Mens neemt klacht tegen Rusland in behandeling over MH17-ramp

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal bekijken welke rol Rusland speelde bij de ramp met het vliegtuig MH17 in 2014. Een rechter in Den Haag had eerder twee Russen en een pro-Russische Oekraïner schuldig bevonden voor het neerschieten van dat toestel. Maar nu wordt ook bekeken wat de verantwoordelijkheid is van de Russische staat. Het is de eerste keer dat een internationale rechter zich buigt over de verantwoordelijkheid van de vliegramp. 

Rusland moet zich voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verantwoorden voor zijn aandeel bij het neerhalen van de vlucht MH17. Daarbij kwamen 298 passagiers en bemanningsleden om het leven, het merendeel Nederlanders. Als het Hof Rusland verantwoordelijk acht, dan heeft dat een groot politiek belang. Moskou kan worden veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen. De uitspraak kan wel nog jaren op zich laten wachten. Toch zijn de nabestaanden van de slachtoffers opgetogen. "We kunnen door!", zegt Piet Ploeg, de woordvoerder van de nabestaanden.  

MH17-ramp

In 2014 werd de vlucht MH17 neergeschoten boven de Donbas in Oost-Oekraïne. Het vliegtuig vloog van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam naar de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur, toen een raket het vliegtuig raakte. De raket was van Russische makelij en werd afgeschoten door Oekraïense separatisten die gesteund werden door Rusland. Destijds was de Donbas de bakermat van het conflict tussen pro-Russische rebellen en Oekraïense troepen. De rebellen vochten voor de onafhankelijkheid van Oekraïne en een aansluiting bij Rusland. Alle 298 passagiers, onder wie de meerderheid Nederlanders waren, kwamen om het leven. 

In november 2022 heeft het Nederlandse gerecht in Schiphol drie mannen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun aandeel in het neerhalen van de MH17-vlucht. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov herhaalde meermaals dat zijn land niet verantwoordelijk was voor de catastrofe. Nederland heeft "geen enkel nieuwe bewijs daarvan geleverd" en "heeft politieke doeleinden", aldus Lavrov.

Rusland probeerde het Hof ervan te weerhouden de zaak in behandeling te nemen. Het Kremlin beweerde dat het op het moment van het incident niets te zeggen had in Oost-Oekraïne. 

Rusland laat de oordelen van Straatsburg al jaren links van zich liggen. Het land heeft zich vorig jaar officieel onttrokken aan het Hof. Omdat het incident plaatsvond in een periode waarin Rusland wel lid was van het Hof, heeft Straatsburg de bevoegdheid om zich over de klacht te buigen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is gevestigd in Straatsburg. Individuen, groepen, organisaties en landen kunnen er een klacht indienen tegen een lid. Ze moeten hierbij beroep doen op het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). 

Het Hof is geen instelling van de Europese Unie, wat de naam wel insinueert. Het is een orgaan van de Raad van Europa, waar bijna vijftig landen lid van zijn. De uitspraken van het Hof zijn definitief. Hoger beroep is niet mogelijk. 

Meest gelezen