Fuse

Brusselse discotheek Fuse kan (voorlopig) opnieuw twee dagen per week open: "We gaan wellicht snel opnieuw moeten sluiten"

De Brusselse discotheek Fuse kan voorlopig opnieuw twee dagen per week open tot in de vroege uurtjes. Dat meldt Leefmilieu Brussel aan het persagentschap Belga. Midden januari sloot de nachtclub de deuren, omdat ze de geluidsnormen en het sluitingsuur dat het Brussels Gewest had opgelegd, onwerkbaar vond. De nachtclub is niet te spreken over de strenge voorwaarden gekoppeld aan de heropening. "We gaan het proberen, maar het gaat wellicht niet lang duren."

Zowat twee weken geleden liet de Brusselse nachtclub via haar sociale media onverwacht weten dat ze een technische sluiting doorvoerde. Na een klacht van een buur had Leefmilieu Brussel beslist dat ze enkel tot 2 uur 's nachts mocht open blijven en de geluidsnorm van 95 decibel niet mocht overschrijden. Die beslissing wordt nu aangepast.

Concreet krijgt Fuse nu de komende twee jaar de tijd om isolerende werken uit te voeren en de overlast te beperken, anders moet de technotempel verhuizen. De nieuwe voorwaarden van Leefmilieu Brussel laten hogere geluidsnormen toe op bepaalde tijdstippen.

Zo mag er enkel luide muziek gespeeld worden op het gelijkvloers en de eerste verdieping. De vergunning laat geen lawaai toe op de tweede verdieping. Fuse mag bovendien slechts twee dagen per week, met een maximum van 90 evenementen per jaar, open en dat van 23 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends.

Met de nieuwe beslissing hoopt Leefmilieu Brussel een goed evenwicht te vinden tussen het economische en culturele karakter van Fuse en het welzijn van de omwonenden. "Ons doel was niet om de inrichting te sluiten, maar om het geluidsniveau voor de omwonenden te verminderen", klinkt het bij Leefmilieu Brussel. 

BEKIJK - Het is stil en leeg in The Fuse:

Videospeler inladen...

Bij Fuse was eerder wel al te horen dat nieuwe akoestische werkzaamheden onhaalbaar en onbetaalbaar zijn. Een verhuis is mogelijk dus de enige valabele optie. In een mededeling op hun sociale media reageert Fuse teleurgesteld. "We gaan proberen te openen met de strenge voorwaarden, maar we zijn bang dat we snel weer gaan moeten sluiten", klinkt het. "Weekends van drie nachten zijn niet meer mogelijk en uitzonderlijk langer dan 7 uur 's morgens open zijn ook niet. Veel toeristen kwamen nochtans speciaal daarvoor naar de Fuse."

De geluidsnormen zouden volgens de nachtclub tegelijk nog verlaagd zijn met de eerste beslissing. "We zullen telkens slechts enkele uren in het midden van de nacht op een aanvaardbaar niveau kunnen spelen." Tegelijk zijn ze bij de nachtclub teleurgesteld hoe het gelopen is. "Onze petitie is 65.000 keer getekend. De boodschap daarvan is duidelijk: clubcultuur zou de erkenning moeten krijgen die ze verdient. Eén persoon die 17 jaar na de opening van een club een aangrenzend huis koopt, zou het plezier van duizenden anderen niet mogen vergallen."

Meest gelezen