Archiefbeeld

KMI waarschuwt voor gladde wegen in deel van het land, voorlopig geen opvallend aantal verkeersongevallen

Wie vroeg de weg op moet, kan maar beter voorzichtig zijn: voor een groot deel van het land is aanvriezende regen of smeltende sneeuw voorspeld. "Het kan heel glad worden op de weg", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. "Je moet dus echt wel uitkijken." In Vlaams-Brabant, Limburg en de Waalse provincies geldt code geel voor gladheid. Voorlopig is er geen opvallend aantal ongevallen in het verkeer.

Afgelopen nacht trok een regenzone over het westen en centrum van het land. Die regenzone heeft deze ochtend het oosten bereikt. "Dan zal de eerste neerslag vallen als aanvriezende regen of smeltende sneeuw", weet weerman Frank Deboosere. Vanaf dan is het opletten geblazen voor wie in dat deel van het land de weg op moet. "Vooral die eerste neerslag is gevaarlijk. Het kan heel glad worden op de weg. Je moet dus echt wel uitkijken."

Het KMI geeft code geel voor gladheid in Vlaams-Brabant, Limburg en heel Wallonië. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt alle weggebruikers die vanochtend de weg op gaan. "Hou afstand en matig je snelheid. Wanneer er winterse neerslag valt, pas je best meteen je rijstijl aan", klinkt het. 

BEKIJK - "Het kan dus heel glad worden op de weg", waarschuwde weerman Frank Deboosere gisteren:

Videospeler inladen...

"Op dit moment zijn er niet opvallend veel ongevallen in het verkeer", stelt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. "Het winterweer en de waarschuwingen hebben wel een impact. Er zijn ook files omdat mensen vermoedelijk voorzichtiger rijden." Vanochtend waren er wel een aantal grotere incidenten (onder meer in Wommelgem en Torhout), maar het is onduidelijk of de ongevallen gelinkt zijn aan gladheid op de weg.

Na de ochtendspits zal de gladheid op de wegen afnemen. "Tegen de loop van de dag wordt het een stuk zachter, met temperaturen boven nul", besluit Deboosere. De maxima schommelen van -1 graad in de Hoge Ardennen tot 7 graden in het centrum en aan zee. 

Stilaan minder koud

Vrijdag blijft het de hele dag grijs met veel lage wolken. Enkel in het westen zijn enkele opklaringen niet uitgesloten. Soms is wat motregen mogelijk in Vlaanderen en wat winterse neerslag in de Ardennen. De maxima schommelen tussen 0 en +1 graad in de Ardennen en 4 of 5 graden in Vlaanderen.

Zaterdag blijven er veel lage wolken hangen met eerst wat motregen of enkele sneeuwvlokjes. Nadien komen er opklaringen, vooral in het zuidoosten van het land. De maxima schommelen tussen 0 of ­-1 graad op de Hoge Venen en 3 of 5 graden in Vlaanderen.

Zondag begint met opklaringen, geleidelijk neemt de bewolking toe gevolgd door lichte regen in het westen en het centrum van het land. De maxima schommelen tussen 0 en ­-1 graad in de hoge Ardennen, 5 graden in het centrum en tot 7 graden aan de kust.

Meest gelezen