Indiase miljonairsdochter Devanshi Sanghvi (8) "kiest" voor sober leven in streng religieuze orde

De Indiase miljonairsdochter Devanshi Sanghvi (8) is ingetreden in een streng religieuze orde. Ze zal nu op de grond slapen, overal naartoe moeten lopen en blootvoets van deur tot deur gaan bedelen terwijl het vermogen van haar familie op 56 miljoen euro wordt geschat. De "keuze" van het jonge meisje lokt veel discussie uit. 

De Sanghvi's, een familie van diamanthandelaren, behoort tot de 4,5 miljoen jains, aanhangers van een van de oudste religies ter wereld, die meer dan 2.500 jaar geleden in India is ontstaan. Wie intreedt in een klooster moet leven van aalmoezen en moet het contact met zijn familie verbreken. 

Waar staat het jaïnisme voor? 

Geweldloosheid staat centraal in de leer van de jains. Hun hele doen en laten is gericht op het niet schaden van levende wezens. Ze moeten zich aan vijf hoofdgeloften houden: vrij zijn van geweld, liegen, stelen, seksueel wangedrag en wereldse gehechtheid. Jains mogen niet eten, drinken en reizen na zonsondergang. 

De plechtigheid vorige woensdag in de stad Surat in de westelijke staat Gujarat werd bijgewoond door tienduizenden mensen. Ook elders in India waren er processies en zelfs in Antwerpen, waar de familie Sanghvi ook zaken doet. 

Bij de start van de ceremonie was het meisje nog bij haar ouders en droeg ze een diamanten kroon en rijkelijk versierde gewaden (eerste Instagrampost hieronder). Maar nadien moest ze haar haren laten afscheren en een sober wit kleed dragen (tweede Instagrampost hieronder). Op foto's is ze te zien met een bezem die ze zal gebruiken om insecten van haar pad te vegen om te voorkomen dat ze er per ongeluk op stapt. Devanshi woont nu in een klooster. Ze is een van de jongste kinderen ooit die afstand gedaan hebben van hun materiële bezittingen om in een religieuze orde in te treden. 

"Ze kan niet langer thuis blijven, haar ouders zijn niet langer haar ouders, ze is nu een non", legt Kirti Shah, een diamanthandelaar en vriend van de familie, uit aan BBC News. "Het leven van een jaïnistische non is echt sober. Ze zal nu overal naartoe moeten lopen, ze kan nooit vervoer nemen, ze slaapt op een wit laken op de grond en kan niet eten na zonsondergang."

De ouders van het meisje zouden extreem religieus zijn en het meisje zou al vanop zeer jonge leeftijd "in de richting van een spiritueel leven geleid zijn". Devanshi zou nooit tv hebben gekeken en is nooit naar winkels of restaurants geweest, schrijft Times of India. "Vanop zeer jonge leeftijd bad ze al drie keer per dag en op haar tweede zou ze zelfs al hebben gevast." 

Discussie over "keuze" van meisje

Hoewel er vanuit de jain-gemeenschap veel steun is voor de beslissing van Devanshi, komt er ook veel kritiek. Velen vragen zich af of het niet beter was geweest om te wachten tot het meisje ouder was en of ze hier zelf voor gekozen heeft.  

"Kinderen kunnen niet eens beslissen welke richting ze aan de universiteit gaan studeren tot ze 16 zijn", klinkt het onder meer. "Hoe kunnen ze dan een beslissing nemen over iets dat hun hele leven zal beïnvloeden?" 

"De moeilijkheden en ontberingen die het kind zal doormaken, zijn immens", zegt Nilima Mehta, die advies verleent over kinderbescherming in Mumbai. "Het leven als non is heel erg zwaar", zegt ze.

Ook het feit dat het kind op zo'n jonge leeftijd van haar familie gescheiden wordt, doet veel wenkbrauwen fronsen. "Wettelijk is 18 jaar de leeftijd waarop iemand een onafhankelijke beslissing neemt", legt Mehta uit. "Tot dan wordt een beslissing genomen door een volwassene, zoals haar ouders, die moet overwegen of iets in haar belang is. En als die beslissing het kind van onderwijs en ontspanning berooft, dan is dat een schending van haar rechten." 

Maar Bipin Doshi, die jain-filosofie doceert aan de universiteit van Mumbai, benadrukt dan weer: "Je kunt geen wettelijke principes toepassen in de spirituele wereld. En is het zo erg dat ze geen toegang heeft tot het traditionele entertainment, is dat echt nodig voor iedereen? Ik ben het er ook niet mee eens dat ze geen liefde of opvoeding zal krijgen. Ze zal liefde ontvangen van haar goeroe en ze zal eerlijkheid en onthechting aangeleerd krijgen. Is dat niet beter?"

Volgens Doshi kan het meisje later van gedachten veranderen en nog altijd uit het klooster vertrekken wanneer ze denkt dat "ze een verkeerde beslissing heeft genomen onder invloed van haar goeroe".

Meest gelezen