radio2

"Je moet de oorsprong van iets niet veranderen": teleurgestelde reacties over Achels bier dat binnenkort geen trappist meer is 

De Achelse Kluis in Hamont-Achel is verkocht aan een ondernemer, wat betekent dat het bier dat er gebrouwen wordt geen trappist meer genoemd mag worden. De smaak van het bier blijft hetzelfde, enkel de naam zou dus veranderen. Maar dat vinden veel mensen toch jammer. "Deze trappist is iets unieks voor Hamont-Achel", zegt een bezoeker van de Achelse Kluis.

Het bier dat gebrouwen wordt in de Achelse Kluis in Hamont-Achel mag binnenkort niet langer trappist genoemd worden. Dat komt omdat de Achelse Kluis verkocht is aan een ondernemer. Het logo van trappist mocht al niet meer gebruikt worden na het vertrek van de broeders uit de brouwerij. De naam trappist mocht wel nog op de etiketten staan, omdat de brouwerij nog onder de vleugels van de abdij van Westmalle viel. Maar dat stopt dus wanneer de abdij wellicht in handen komt van ondernemer Jan Tormans, eigenaar van Tormans Group. Er is een intentieverklaring getekend voor de verkoop. De smaak van het bier zal wel hetzelfde blijven, enkel de naam zou dus veranderen.

Maar dat vinden veel mensen toch jammer. "Deze trappist is iets unieks voor Hamont-Achel", zegt een bezoeker van de Achelse Kluis. "Het lokte veel mensen naar hier." Ook Greetje vind het jammer dat het bier geen trappist meer genoemd mag worden, ook al drinkt ze het zelf niet. Haar zonen en kleindochter drinken het wel heel graag. "Ik vind het belachelijk als het geen trappistenbier meer genoemd mag worden", zegt ze. "Ik heet al 80 jaar Greetje, dat is nog steeds zo. Ik ben ook veranderd van plekken, maar daarom moet mijn naam niet veranderen. Dat geldt ook voor dit Achelse bier, want het is van oorsprong een trappistenbier. Je moet de oorsprong van iets niet veranderen, je moet dat juist behouden." 

BEKIJK - "Diegene die het bier lust zal niet op zijn honger blijven zitten", opgeluchte reacties in de brasserie van de abdij:

Videospeler inladen...
radio2

Vergane glorie

Jacques Snepvangers komt speciaal uit Nederland voor de eerste keer naar de Achelse Kluis in Hamont-Achel. "Net op de dag dat je hoort dat het bier zijn naam waarschijnlijk verliest", lacht hij. "Het is zeker jammer, dus wij gaan vandaag zeker nog genieten van de trappist." 

Wandelaars Johan Peels en Peter Jan vinden de naamswijziging ook jammer. "Ik drink altijd graag een trappistenbiertje en deze trappist was wel speciaal omdat die hier in de Achelse Kluis gebrouwen werd bij de kloosters en de paters. Vroeger liepen die paters hier nog rond, dat gaf net iets meer sfeer. Maar dat is nu vergane glorie", zegt Johan. Hij wandelt hier regelmatig samen met een groep en haalt dan ook weleens bier in het winkeltje van de Achelse Kluis. "Aan de buitenkant ziet het er nog mooi uit, aan de binnenkant is het een beetje vervallen. Het is jammer als het bier geen trappist is, maar als het hetzelfde blijft smaken, drinken wij dat ook. Al is het dan abdijbier", besluit Peter Jan. 

De winkel benadrukt dat de smaak van het bier niet zal veranderen.

De Achelse Kluis in Hamont-Achel.
radio2

Meest gelezen