BELGA

"Hangt de Nederlandse vlag nou op z’n kop?": pijnlijke misser bij bezoek van Nederlandse premier in de Wetstraat

Foto's van een ondersteboven gehangen Nederlandse vlag in de Wetstraat 16 zijn een eigen leven beginnen te leiden op het internet. De nogal gênante misser werd onbedoeld verspreid na tweets van premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn Nederlandse collega Mark Rutte zelf. De Croo heeft het euvel intussen rechtgezet in een video, maar het is niet de eerste keer dat de Nederlandse vlag bij een bezoek van een Nederlands politicus verkeerd wordt opgehangen.

"Hangt de Nederlandse vlag nou op z’n kop?": je hoort het Nederlandse  parlementslid Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging zich in die tweet net niet verslikken in haar koffie. Ze verwijst naar een tweet van onze Belgische premier De Croo gisteren, die zijn Nederlandse tegenhanger Rutte bedankte voor het werkbezoek in Brussel. 

De Croo en Rutte bereidden de Europese Raad van 9 en 10 februari voor en bespraken onder meer de betere bescherming van de buitengrenzen en een hardere aanpak van de drugscriminaliteit. Alleen zal die boodschap aan veel Nederlanders zijn voorbijgegaan, want zij zagen een omgekeerde Nederlandse vlag. Ook in een vergelijkbare tweet van Rutte was dezelfde misser goed te zien.

N-VA-Kamerlid Theo Francken was er snel bij om met de ogen te rollen op Twitter: "Wie doet daar het protocol, Alexander De Croo? Nederland, onze beste en belangrijkste buur: zelfs hun vlag correct hangen lukt niet."

Boerenprotest

Ook in Nederland wordt gegrinnikt om de flater. "Autch wat pijnlijk", reageert de ene. "Mooi om te zien dat België onze boeren steunt", klinkt het bij de andere. 

De voorbije jaren is de omgekeerde Nederlandse vlag het symbool geworden van het protest van de boeren tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Ook in andere landen worden omgekeerde vlaggen gebruikt door protestbewegingen: zowel bij de Black Lives Matter-protesten als bij de bestorming van het Capitool in 2021 waren ze al te zien. Historisch gezien is een omgekeerde vlag eigenlijk een noodsignaal: in de 16e eeuw gaven schepen zo aan dat er grote problemen waren.

De Croo heeft de vergissing intussen al toegegeven. In een video op Twitter wijst hij erop dat de vlag andersom hoort:

Het is overigens niet voor het eerst dat de Nederlandse vlag in de Wetstraat wordt mismeesterd. Een half jaar geleden merkte een journalist van De Telegraaf op dat ook de Vlaamse regering de Nederlandse vlag ondersteboven hing bij het bezoek van de Nederlandse staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu.

Meest gelezen