AFP or licensors

Na Duitsland bevestigt president Biden dat de VS 31 tanks zal leveren aan Oekraïne

Duitsland en de Verenigde Staten zullen tanks leveren aan Oekraïne. Dat hebben beide landen vandaag aangekondigd. Duitsland levert in eerste instantie 14 Leopard 2-tanks en geeft andere landen toelating om tanks van Duitse makelij naar Oekraïne sturen. De Amerikaans president Joe Biden heeft op zijn beurt aangekondigd dat de VS 31 Abrams-tanks zal leveren aan Oekraïne. 

In een eerste stap wil Duitsland een compagnie van veertien Leopard 2-tanks leveren uit zijn eigen voorraden. Daarnaast keurt het land nu ook leveringen van bondgenoten toe. Het doel is om in totaal twee bataljons met Leopard 2-tanks naar het Oekraïense front te sturen. Een bataljon bestaat normaal gezien uit drie tot vier compagnieën. Naast de tanks zelf, zal Duitsland ook opleidingen voorzien om de tanks te kunnen gebruiken, munitie voor de tanks leveren en voor het onderhoud zorgen. 

BEKIJK - Wie levert wat en hoeveel?:

Videospeler inladen...

Het zal wel nog ongeveer twee maanden kunnen duren eer die tanks aan het front zijn. "De Oekraïense militairen moeten daarnaast ook opgeleid worden en er moet een logistieke keten opgezet worden", vertelt buitenlandjournalist Marijn Trio in "Het journaal". "Het transport van de tanks zelf is ook niet eenvoudig. Die moeten heel Oekraïne doorkruisen tot aan het oostelijke front. Dat moet in het uiterste geheim gebeuren, want ze zijn ook een doelwit voor Russische aanvallen."

BEKIJK - Olaf Scholz praat voor het eerst sinds Duitsland de levering van Leopard 2-tanks bevestigde:

Videospeler inladen...

Amerikaanse tanks voor Oekraïne

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kreeg veel kritiek omdat hij de levering van tanks eerst weigerde. Tanks zijn niet bepaald defensieve wapens en dat was steeds de rode lijn voor Duitsland. Dat Scholz nu toch overstag gaat, heeft volgens Trio te maken met het nieuws dat ook Amerika tanks zou leveren. "Duitsland zocht rugdekking en die heeft hij bij de Amerikanen gevonden. Het was voor Scholz een voorwaarde dat ze niet alleen zouden staan in het leveren van tanks."

VS-president Biden kwam vanavond de pers toespreken over de Amerikaanse beslissing om Abrams-tanks te leveren aan Oekraïne. De beloofde 31 geavanceerde tanks zullen niet meteen voor een ommekeer zorgen aan het front - al was het maar omdat het nog maanden, of misschien nog veel langer zal duren voor ze op het terrein kunnen worden ingezet - maar dat de Amerikanen potentieel offensief wapentuig leveren is wel een doorbraak.

BEKIJK - De aankondiging van de tanklevering door president Biden:

Videospeler inladen...

Voor Biden toont de levering van zware tanks door een hele reeks landen dat de westerse eenheid en vastberadenheid niet kon worden gebroken door de oorlog in Oekraïne. "Rusland verwachtte dat het bondgenootschap van de VS en de Europese landen uit elkaar zou vallen. Maar wij zijn volledig en diepgaand verenigd." Biden ontkende ook dat de tanks bedoeld zijn om Rusland aan te vallen, ze moeten Oekraïne alleen in staat stellen om zich beter te verdedigen.

BEKIJK - Dit moet u weten over de Amerikaanse M1 Abrams-tank:

Videospeler inladen...

De levering van de Amerikaanse tanks wordt wel nog een hele uitdaging. Zo zullen er eerst Oekraïense militairen getraind moeten worden en daarna zullen de zware tanks nog ter plaatse gebracht moeten worden én voorzien van de nodige bevoorrading, zoals speciale brandstof.

BEKIJK - "Volgens de meest optimistische scenario's zouden er al geleverd kunnen worden in de herfst", zegt Björn Soenens vanuit New York:

Videospeler inladen...

"Een grote stap vooruit"

De ontwikkelingen van vandaag worden uiteraard enthousiast onthaald in Kiev. Meteen na de bevestiging dat Duitsland tanks zal leveren heeft de  Oekraïense president Zelenski Scholz bedankt. "Ik hoorde net over deze belangrijke en tijdige beslissingen tijdens een gesprek met Olaf Scholz. Ik ben hem en al onze vrienden in Duitsland oprecht dankbaar." Ook de Amerikaanse president Joe Biden werd bedankt voor de toezegging.

Zelenski zegt wel dat vooral de snelheid waarmee de tanks geleverd worden en voldoende aantallen belangrijk zijn. In een videoboodschap laat Zelenski ook weten dat hij met NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft gesproken en hem gevraagd heeft om langeafstandsraketten en vliegtuigen te leveren.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki bedankt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op Twitter. Polen beschikt zelf over Leopard 2-tanks en wilde die al veel eerder aan Oekraïne leveren. Daarvoor had het de toestemming nodig van Duitsland. "De beslissing om Leopards aan Oekraïne te leveren is een grote stap vooruit in het stoppen van Rusland", schrijft Morawiecki op Twitter.

Waarom is de toestemming van Duitsland nodig?

De Leopard 2-tanks die verschillende Europese landen naar het front willen sturen, zijn moderne tanks van Duitse makelij. Ze worden vervaardigd door het defensiebedrijf Rheinmetall en zijn hét paradepaardje van de Duitse defensie. Alle landen die zulke tanks aankopen van Duitsland, gaan akkoord met de voorwaarden van de verkoopovereenkomst. 

"Daarin staat dat ze die tanks niet mogen doorverkopen (of in dit geval doneren) aan derden", vertelt VRT NWS-expert Jan Balliauw. "Zo is Duitsland er zeker van dat die tanks niet doorverkocht worden aan mogelijke tegenstanders van het land."

Met deze levering voegt Duitsland zich bij het Verenigd Koninkrijk dat eerder deze maand al bekend maakte tanks te zullen sturen. Premier Rishi Sunak reageert op Twitter dat Duitsland nu de juiste beslissing maakt. "Samen voeren we onze inspanningen op om ervoor te zorgen dat Oekraïne deze oorlog wint en een duurzame vrede verzekert."

BEKIJK - "Het is een race tegen de tijd", zegt Marijn Trio:

Videospeler inladen...

"Historische verantwoordelijkheid"

De Russische ambassadeur in Duitsland, Sergei Nechayev, noemt de beslissing een "uiterst gevaarlijk besluit". "Het brengt het conflict op een nieuw niveau en het is in tegenstrijd met de uitspraken van de Duitse politici." Hij ging zelfs verder en wees op de rol van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. "Hiermee ziet Duitsland af van zijn historische verantwoordelijkheid tegenover Rusland die voortvloeit uit de misdaden van de nazi's." 

BEKIJK - Geert Grootkoerkamp vat de reacties samen uit Moskou: "Het zou misschien kunnen leiden tot een nieuwe wereldoorlog":

Videospeler inladen...

Meest gelezen