Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

Busongeval met 65 schoolkinderen uit Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw in Duitsland: "Geschrokken, maar ongedeerd"

65 leerlingen en 7 leerkrachten van basisschool Den Top uit Sint-Pieters-Leeuw en de Sint-Antoniusschool in Liedekerke zijn betrokken geraakt bij een busongeval in de Duitse deelstaat Beieren. Daarbij raakte enkel de chauffeur van het busbedrijf Jacobs uit Genk lichtgewond aan de knie. De schoolkinderen waren op de terugweg van sneeuwklassen.

Het ongeval gebeurde rond 3 uur in de nacht van 24 op 25 januari op een autosnelweg in Duitsland. “De bus is ingereden op een werfsignalisatie op een stuk waar de snelweg van twee rijbanen naar één gaat”, zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw. “De kinderen konden meteen worden opgevangen in een tweede schoolbus die erachter reed zodat ze niet in de koude moesten blijven staan. De ouders werden 's nachts nog ingelicht via een gezamenlijke WhatsApp-groep en Smartschool."

Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

Elkaar vastpakken

Ook directrice Eva Wauters van basisschool Den Top uit Sint-Pieters-Leeuw werd uit haar bed gebeld met het slechte nieuws. "De leerkracht kon me meteen geruststellen dat iedereen ongedeerd was. Ze zijn veilig naar een sporthal gebracht waar ze ook ontbijt hebben gekregen. Daarna vertrekken ze met een nieuwe bus opnieuw naar huis. 

Om 8 uur vanmorgen organiseerde de school samen met het gemeentebestuur een samenkomst in het gemeentehuis voor de ouders. "Daar hebben we alle correcte info kunnen meegeven. Ik ben vooral opgelucht dat de ouders en kinderen elkaar vanavond weer goed zullen kunnen vastpakken", aldus nog de schooldirectrice.

Psychologische ondersteuning

In totaal waren 65 leerlingen en 7 leerkrachten betrokken bij het ongeval. In de bus zaten 22 kinderen en 2 leerkrachten uit Sint-Pieters-Leeuw en 43 leerlingen en 5 leerkrachten uit Liedekerke. Van de kinderen en leerkrachten raakte niemand gewond. De buschauffeur raakte lichtgewond aan de knie en werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

"Het is een telefoon waar elke busmaatschappij schrik voor heeft", zegt Francis Paulussen van busbedrijf Jacobs uit Genk. "Ik was blij dat ik meteen een chauffeur aan de lijn kreeg die kon vertellen dat niemand gewond was, enkel de chauffeur maar dat viel ook mee. Dus het was al een enorme opluchting dat er geen zwaargewonden waren."

Als je zo'n telefoon krijgt 's nachts, staat de tijd even stil

Francis Paulussen, zaakvoerder busmaatschappij Jacobs uit Genk

De verantwoordelijkheid van een busmaatschappij is dan ook groot: "Wij vervoeren de meest kostbare lading, namelijk kinderen en dan komt die verantwoordelijkheid toch wel echt naar boven. Het waren allemaal ervaren chauffeurs die al lang voor ons werken, maar een gemiddelde bus doet tussen de 80.000 en 100.000 kilometer en dan weet je dat er ooit eens een telefoontje gaat komen. Iedereen vreest daarvoor, maar als de tijd dan komt, staat de tijd toch even stil."

De kinderen worden momenteel opgevangen in een sporthal in Duitsland. "Intussen is een andere bus onderweg om de kinderen op te halen", zegt de burgemeester. "We verwachten dat die bus tegen 20 uur bij ons aankomt. We voorzien ook psychologische ondersteuning voor de kinderen en voor de ouders, want wat ze meegemaakt hebben zal vast een grote indruk hebben gemaakt.”

De kinderen werden opgevangen in een sporthal in Duitsland.
Sint-Pieters-Leeuw

Meest gelezen