Gaatjes in tussenschot, neus die afsterft of zelfs amputatie: gevolgen van cocaïnegebruik laten zich gelden

Neus-, keel- en oorartsen zien een opvallende stijging van het aantal patiënten met ernstige neusklachten door cocaïnegebruik in België. Cocaïne wordt meestal gesnoven en kan onder meer leiden tot gaatjes in het neustussenschot. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kunnen ook delen van de neus afsterven, met in extreme gevallen zelfs een neusamputatie tot gevolg.

"Twintig jaar geleden zagen we amper gevallen in ons ziekenhuis, nu krijgen we wekelijks meerdere patiënten over de vloer." Volgens neus-, keel- en oorarts Peter Hellings van het UZ Leuven is het aantal patiënten met neusproblemen door cocaïnegebruik enorm toegenomen.

Harde cijfers zijn er niet, maar eenzelfde geluid is te horen in het UZ Gent. "De laatste jaren zien we wekelijks patiënten met een perforatie in het neustussenschot", zegt neus-keel-oorarts Thibaut Van Zele. "Bij twee op de drie patiënten hebben we het vermoeden dat dit een gevolg van cocaïnegebruik is."

Er zijn patiënten die letterlijk de hele tip van hun neus 'wegsnuiven'

Peter Hellings, neus-keel-oorarts UZ Leuven

Uit internationaal onderzoek blijkt dat 5 procent van de cocaïnegebruikers vroeg of laat last krijgt van gaatjes in het tussenschot van de neus. "Cocaïne is een middel dat heel sterk de bloedvaten doet samentrekken en het neustussenschot is heel gevoelig aan een verminderde bloeddoorstroming", zegt professor Van Zele. "Vandaar dat het neusschot, al na enkele keren cocaïne te gebruiken, kan beginnen af te sterven, waardoor er perforaties kunnen ontstaan."

"Afkicken is de enige remedie"

De neusklachten kunnen gaan van een verstopte neus en neusbloedingen tot zeer pijnlijke ontstekingen. Het enige wat helpt, is afkicken. "Met medicatie kunnen we vrij weinig doen. Enkel actief stoppen met cocaïne, gaat tot minder pijn leiden."

"Als de patiënt stopt met gebruiken, kunnen we een aantal maanden tot een jaar later kijken of we de perforaties in het neustussenschot kunnen dichten met beschikbaar weefsel uit de neus of een prothese", zegt professor Van Zele. "Maar dit is niet altijd mogelijk en hangt af van de grootte van de perforatie."

Maar afkicken gaat vaak moeilijk en het risico op herval is groot. "De klachten worden steeds ernstiger, met onherstelbare schade tot gevolg", zegt professor Hellings.

"Uiteindelijk begint ook het neusweefsel en kraakbeen af te sterven, in die mate dat het zelfs aan de buitenkant zichtbaar wordt. Er zijn patiënten die letterlijk hun hele neustip 'wegsnuiven'. Het gebeurt dat we uiteindelijk niet anders meer kunnen dan de neus te amputeren, al blijft dat wel vrij zeldzaam."

Neus-, keel- en oorartsen benadrukken dat de gevolgen van cocaïnegebruik niet onderschat mogen worden. "We hebben toch sterk de indruk dat de patiëntengroep jaar na jaar groter wordt en bij alle lagen van de bevolking."

BELUISTER - Onze dagelijkse podcast "Het kwartier":

Meest gelezen