Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Gewezen VS-president Donald Trump na 2 jaar terug welkom op Facebook en Instagram

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zal binnenkort weer toegang hebben tot zijn Facebook- en Instagramprofiel. Dat heeft moederbedrijf Meta in een persbericht aangekondigd. "Het volk moet kunnen horen wat hun politici zeggen, zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken in het stemhokje", klinkt het. Al houden ze wel een stok achter deur voor het geval hij de gebruiksvoorwaarden opnieuw zou schenden.

Twee jaar geleden is de gewezen Amerikaanse president voor onbepaalde tijd van Facebook en Instagram gebannen in de nasleep van de bestorming van het Capitool in Washington DC. "De schorsing was een buitengewone beslissing in buitengewone omstandigheden", klinkt het nu bij moederbedrijf Meta. "De normale gang van zaken is dat het publiek op onze platformen moet kunnen horen wat een politicus te zeggen heeft."

Trump is opnieuw kandidaat om president te worden. De beslissing zou daarmee te maken hebben. De Amerikaanse kiezer moet volgens Meta "een weloverwogen keuze kunnen maken in het stemhokje", maar onderlijnt tegelijk dat dit niet betekent dat er geen grenzen zijn aan wat mensen op hun platformen kunnen zeggen. "Wanneer er een duidelijk risico dreigt in de echte wereld, gaan we snel optreden."

Zo benadrukken ze dat ze goed in het oog gaan houden of Trump zich wel aan de gebruiksvoorwaarden houdt. "In het licht van zijn vorige herhaaldelijke inbreuken op die voorwaarden gaan we extra streng zijn", klinkt het. "Als hij inhoud plaatst die in strijd is met de voorwaarden, gaan we die berichten verwijderen en zijn accounts opnieuw voor een maand tot twee jaar schorsen, afhankelijk van de ernst van de overtreding."

"Facebook, dat miljarden dollar aan waarde is kwijtgespeeld nadat ze jullie favoriete president hebben gebannen, heeft net aangekondigd dat ze mijn account herstellen", schrijft Trump op zijn eigen sociaal medium Truth Social dat hij lanceerde nadat hij op de meeste reguliere sociale media werd gebannen. "Zoiets zou nooit meer mogen gebeuren met een president in functie of met iemand anders die dergelijke vergelding niet verdient."

Een exacte timing geeft Meta niet mee om de Facebook- en Instagramaccounts van Trump te herstellen. Het zou over een periode van "enkele weken" gaan. Trump kreeg recent van Twittereigenaar Elon Musk ook opnieuw toegang tot zijn Twitteraccount.

Meest gelezen