Arne Franck

Verdachte dubbele "kotmoord" Kortrijk onder zware beveiliging naar inleiding proces gebracht

De verdachte van de dubbele "kotmoord" in Kortrijk werd onder zware beveiliging overgebracht naar het Brugse gerechtsgebouw voor de inleiding van het assisenproces. Hij staat terecht voor de moord op twee jongeren in een studentenhuis vier jaar geleden. Hij wordt door het gerecht als vluchtgevaarlijk beschouwd.

Het assisenproces tegen de verdachte van de dubbele "kotmoord" in Kortrijk werd vandaag ingeleid. Vier jaar geleden werd een 18-jarige Afghaan en een 19-jarig Russisch meisje vermoord teruggevonden in een kot. Ze werden wellicht het slachtoffer van een passioneel drama. Het parket vermoedt dat de verdachte, een Afghaan, verliefd was op het meisje.

Voorzien van een loodzwaar kogelwerend vest en omringd door agenten in bivakmuts werd hij deze middag de zittingszaal binnengebracht. Daarvoor moest iedereen door een metaaldetector. De advocaten van de verdachte waren niet te spreken over deze aanpak. 

"Dit zorgt voor een negatieve perceptie bij de jury. Zeker in combinatie met zijn getaande huidskleur. En dat terwijl wij over de hele lijn onschuldig pleiten. Dit is niet werkbaar. Ik wil een sereen proces", opperde meester Dennis Van Overstraeten.

Zware maatregelen noodzakelijk

Volgens de procureur-generaal zijn die zware maatregelen het gevolg van een reëel veiligheidsrisico. Drie jaar geleden werd in de Ieperse gevangenis bij het oud papier een lege doos cornflakes gevonden met aan de binnenzijde de plattegrond van de gevangenis. "Zelfs de plaats waar de helikopter zou landen stond er op aangeduid", verklaarde de procureur-generaal. "In dezelfde periode waren de broers van de beklaagde in het Kortrijkse op zoek naar vuurwapens. Dat dreigingsniveau is daarom vandaag nog altijd rechtmatig van kracht."

Wettige zelfverdediging

De verdachte blijft volhouden dat het meisje al overleden was toen hij aan het studentenhuis arriveerde. Volgens hem was ze al vermoord door haar vriend. Daarop zou het tot een ruzie gekomen zijn tussen de twee en zou de verdachte uiteindelijk uit wettige zelfverdediging haar vriend om het leven gebracht hebben.

Op 28 februari wordt de jury samengesteld. Op vrijdag 3 maart start het proces.

Meest gelezen